Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Etelä-Carolinassa suuretsinnät kirkkoampujan kiinnisaamiseksi

 

Yhdysvaltalainen NBC televisioyhtiö julkaisi uutislähetyksessään kuvan miehestä, jota epäillään Charlestonin kirkkosurmasta. KUVA: Kuvakaappaus NBC:n uutislähetyksestä

Etelä-Carolinassa Yhdysvalloissa etsitään miestä, jonka epäillään ampuneen yhdeksän ihmistä kirkossa Charlestonissa.
Poliisi sanoo, että kyseessä on viharikos.

Ampumisesta etsitään parikymppistä valkoista miestä, joka hyökkäsi mustan väestön käyttämään metodistikirkkoon myöhään keskiviikkoiltana paikallista aikaa.
Uhreista kahdeksan löytyi kuolleena kirkosta. Sairaalaan vietiin kaksi haavoittunutta, joista toinen menehtyi myöhemmin. Lisäksi useat ihmiset saivat hyökkäyksessä lievempiä vammoja.
Paikallisen median mukaan kuolonuhrien joukossa on kirkon pastori Clementa Pinckney, joka toimi myös Etelä-Carolinan osavaltion senaatissa.
– Tämä on sanoinkuvaamaton, sydäntäsärkevä tragedia. Ihmiset olivat rukoilemassa yhdessä. On käsittämätöntä, että joku ampui heidät, sanoi Charlestonin pormestari Joseph Riley.

”Ei erityisiä rotujännitteitä”

Kirkko on alueen vanhimpia. Seurakunta järjesti kirkossa rukousillan aina keskiviikkoisin. Ei ole tiedossa, kuinka monta ihmistä kirkossa oli hyökkäyksen hetkellä.
Hyökkäyksen jälkeen poliisille tehtiin myös pommiuhkaus samalla alueella, mutta se osoittautui viranomaisten mukaan perättömäksi.
– Voin pahoin, tämä on hirveää. En voi uskoa, että näin kävi täällä. Kirkko on hyvin aktiivinen ja heidän vaikutuksensa yhteisöön on erinomainen. He tekevät paljon yhteisön hyväksi, sanoi vastapäisen pitopalveluyrityksen työntekijä Lisa Phipps NBC-uutisille.
Eri väestöryhmien väliset jännitteet ovat olleet otsikoissa Yhdysvalloissa viime vuosina. Charleston on kuitenkin tunnettu monikulttuurisena kaupunkina, jossa eri uskonnot ovat eläneet pitkään rauhassa rinta rinnan.
Paikallisten asukkaiden mukaan alueella ei ole myöskään ollut mitään erityisiä rotujännitteitä.
– Tämä tapahtui todella yllättäen. Meillä ei ole aavistustakaan mikä tässä voisi olla motiivina, sanoi paikallisen ravintolan omistaja Jim Curley uutistoimisto AFP:lle.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Radio Dei/STT-AFP-Reuters

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)