Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Essayah vaatii rajoille pakkotestausta: ”Miten huonosti ja hitaasti se onkaan lähtenyt liikenteeseen”

 
Sari Essayah

Sari Essayah saapumassa Säätytalolle 25. helmikuuta, kun päämnisteri Sanna Marin kutsui eduskuntapuolueiden edustajat koolle kuulemaan koronatilanteen aiheuttamista toimenpiteistä. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

Sari Essayah arvostelee hallitusta vastuun välttelystä koronapandemian patoamisessa. – On ollut hitautta reagoida siihen mitä tapahtuu, kristillisdemokraattien puheenjohtaja moittii.

Suomen koronatilanne on viime päivinä pahentunut nopeasti. Essayah kannattaa sulkutoimia ja vaatii rajoille pakkotestausta.

– Pakkotestaus pitäisi saada rajoille, samaan tapaan kuin mitä on naapurimaissa tehty. Norjaan ei ole asiaa, jos ei ole testattu. Katson, että kyllä meidän pitää pystyä samanlaisiin toimenpiteisiin mitä meidän naapurimaissakin tehdään, sunnuntai-iltana Radio Dein puoluejohtajien kuntavaalitentissä esiintynyt Essayah vaatii.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Hallitus on rajoittanut matkustajamääriä muun muassa Virosta, mutta esimerkiksi Suomeen saapuvat rakennusmiehet kieltäytyvät säännönmukaisesti vapaaehtoisista testeistä.

”Norjaan ei ole asiaa, jos ei ole testattu. Katson, että kyllä meidän pitää pystyä samanlaisiin toimenpiteisiin.”

Sari Essayhin mukaan rajatestauksen kuntoon saaminen on vienyt suhteettoman paljon aikaa.

­– Miten huonosti ja hitaasti se onkaan lähtenyt liikenteeseen, Essayah arvostelee.

Oppositiossa olevan kd-puheenjohtajan mielestä hallitus joutuu ottamaan niskoilleen vastuun muuntoviruksen leviämisestä Suomeen, koska se on laistanut tiukoista testaustoimista rajoilla. Essayah huomauttaa rajatoiminnan kuuluvan valtakunnallisen koronapolitiikan piiriin.

– Sen sijaan vastuuta on vieritetty alueille.

Essayahin mukaan hallitus on delegoinut vastuun useimmista koronatoimista aluehallintovirastolle. Avin toiminnan tukemisen asemesta se on kuitenkin lähinnä moittinut virastoa koronalukujen noustessa. Kristillisdemokraattien puheenjohtajan mukaan hallituksen ja sosiaali- ja terveysministeriön pitäisi arvostelun asemesta johtaa koronatoimia.

– Siihen, saadaanko rokotteita, emme niin paljon pysty vaikuttamaan – olipa maassa sitten minkä värinen hallitus tahansa – mutta siihen pystytään, että prosessit ovat kunnossa.

”Vastuuta on vieritetty alueille.”

Tällä hetkellä Essayahia jännittää, kuinka alueilla selvitään rokotustoimista, jos ja kun rokotteiden saatavuus kevään edetessä paranee.

– Kun tiedetään, että rokotteita tulee alueelle, niin siellä sitten välittömästi pitäisi pystyä aloittamaan.

Sari Essayah moittii hallitusta myös heikosti hoidetusta lainvalmistelusta. Helmikuun viimeisenä maanantaina astui voimaan tartuntatautilain uudistus. Laki antaa kunnille ja aluehallintovirastoille aiempaa laajemmat toimivaltuudet rajoittaa muun muassa harrastustoimintaa ja julkisen liikenteen matkustajamääriä.

– Viime syksynä [hallituksen] lakiesitys kävi eduskunnassa, mutta se oli niin heikosti valmisteltu, että sitä ei saatu perustuslakivaliokunnasta läpi.

­– Hallituksen puolelle annan pyyhkeitä siitä, että meillä on viime kesästä lähtien ollut mahdollisuus prosesseja laittaa kuntoon – pitää sanoa, että tässä olisi pitänyt olla ripeämmin liikenteessä.

Radio Dei lähettää tänään kuullun Sari Essayahin kuntavaalihaastattelun uusintana keskiviikkona 10.3. kello 22.03.

Kaikki puoluejohtajatentit kuultavissa lähetysten jälkeen sivulla radiodei.fi/kuntavaalitentti.