Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Erkki Lemisen syntymästä 100 vuotta – juhlavuoden laulusävellyskilpailun voitti Anu Neuvonen

 
Anu Neuvonen

Anu Neuvonen. Kuva: Markus Perko

Evankelista ja runoilija Erkki Lemisen (1922-1992)  syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi julkistettiin viime syksynä Lemisen runoihin perustuva laulusävellyskilpailu.

– Kilpailun tarkoituksena on paitsi löytää uusia hengellisiä lauluja Erkki Lemisen koskettaviin runoihin, myös nostaa esiin uusia suomalaisia lauluntekijöitä hengellisellä sektorilla, toteaa KRS:n varatoiminnanjohtaja Kalle Virta.

Kansan Raamattuseuran säätiön, Karas-Sana Oy:n ja Erkki Lemisen perikunnan viime syksynä julkistamaan laulusävellyskilpailuun ilmoitettiin 39 uutta sävellystä. Tuomaristoon kuuluivat Anna-Mari Kaskinen, Make Perttilä, Jussi Pyysalo, Jukka Salminen, Johanna Tähkäpää ja perikunnan edustajana Markku Leminen.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

– Kilpailuun osallistui hyvin erityylisiä sävellyksiä. Laitoimme painoa sille, miten sävelmä hengitti tekstiä ja istui hyvin sanojen rytmiin. Voittajakappaleessa kaikki palaset olivat kohdallaan, kertoo tuomariston jäsen Johanna Tähkäpää.

Kilpailun voittajaksi tuomaristo valitsi Anu Neuvosen säveltämän Vihertää vaivaiskoivu. Voittaja julkistettiin 12. helmikuuta Sanan Talvipäivien yhteydessä Mikkelissä. Voittaja saa palkinnoksi viikon täysihoidon tunturikeskus Kairosmajalla. Lisäksi hänen sävellyksensä on julkaistavassa Linnunpelätin ja saarnamies – lauluja Erkki Lemisen runoihin –nuottikirjassa.

– Vihertää vaivaiskoivu -kappaleessa sävelmä ja runo tukivat toisiaan. Kappaleen keinuva ote viehätti, Tähkäpää perustelee.

– Luin paljon Lemisen runoja ja muitakin tekstejä, ja tämä Vihertää vaivaiskoivu -runo jäi heti mieleen. Se oli kuin jonkinlainen ikkuna hänen mielenmaisemaansa: siinä on Lapin luonto, ihmiselämän rujous – ja Jumalan ihmeellinen armo. Jotain samalla tavalla haikeaa, mutta kaunista ja jylhää lähdin tavoittelemaan. Sävelmän alku alkoi heti soida mielessäni, samoin kertosäkeen alku, mutta muualla oli kyllä työstämistäkin, kertoo voittaja Anu Neuvonen.

Tuomaristo myönsi myös kunniakirjat Riikka Herttelille sävellyksestä Linnunpelätin ja saarnamies sekä Mikko Pettiselle sävellyksestä Kohta aamu valkenee.

Kilpailun satoa julkaistaan nuottikirjana Linnunpelätin ja saarnamies – lauluja Erkki Lemisen runoihin. Karas-Sana Oy kustantama kirja ilmestyy keväällä 2022 ja se sisältää sekä uusia että vanhoja sävelmiä. Kansan Raamattuseura julkaisee 10 tuomariston valitsemaa kilpailusävellystä musiikkivideona KRStube-kanavalla juhlavuoden aikana.

Erkki Leminen 100 -juhlavuotta vietetään yhteistyössä Kansan Raamattuseuran säätiön, Parikanniemisäätiön ja Oronmyllysäätiön kanssa.