Erkki Leminen tunnettiin järisyttävän armon julistajana

 
Erkki Leminen lähikuvassa, hymyilee parrakkaana.

Erkki Leminen muistetaan evankelistana ja tuotteliaana kirjailijana.

Elokuussa tulee kuluneeksi sata vuotta evankelista-runoilija Erkki Lemisen syntymästä. Leminen oli suosittu julistaja ja tuottelias kirjailija.

Erkki Leminen syntyi 19.8.1922 Uukuniemellä maanviljelijäperheeseen. Hänen lapsuudessaan Uukuniemellä vaikutti horrossaarnaaja Helena Konttisen (1871-1916) perintö. Sodan jälkeen Leminen toimi maanviljelijänä, kunnes sotien jälkeinen suuri herätys vei hänet mukanaan ja muutti hänen elämänsä suunnan.

Uskoon tultuaan Leminen kävi raamattukurssin ja jatkoi myöhemmin opiskelemaan Kauniaisten Raamattuopistoon. Niihin aikoihin hän kirjoitti päiväkirjaansa: ”En voi olla paikoillani, polttaa sielujen hätä.” Vuonna 1948 Kansan Raamattuseuran (KRS) johtaja Mauri Tiilikainen kutsui Lemisen KRS:n kiertäväksi evankelistaksi. Tässä tehtävässä Leminen toimi aina kuolemaansa saakka. Virallisesti hän jäi eläkkeelle vuonna 1982, mutta jatkoi julistustyötä vapaaehtoisena senkin jälkeen.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Erkki Lemisestä kehittyi saarnamies, jonka puheissa oli paljon huumoria ja lämminhenkistä jutustelua, ja jonka kieli oli helmeilevän kaunista.  Leminen oli hyvin suosittu puhuja, jolla oli taito tulla lähelle ihmistä. Huippuvuosinaan 1950-luvulla Leminen tavoitti vuosittain jopa 60 000 – 70 000 kuulijaa.

Leminen avioitui vuonna 1947 opettaja Sirkka-Liisa Ijäksen kanssa ja heille syntyi viisi lasta. Lemiset asuivat lähes 40 vuotta Ristiinassa.

Lemisellä on ollut suuri merkitys niin Kairosmajan tunturikeskuksen kuin Parikkalan Oronmyllyn loma- ja kurssikeskuksen löytymiseen ja toiminnan aloittamiseen. Kairosmajan paikan hän löysi Pyhätunturin juurelta vuonna 1973 ja Oronmyllyn 1962. Molemmissa hän vaikutti vuosikymmenien ajan toimien ahkerasti muun muassa leirien vetäjänä. Myös Vivamo Lohjalla oli hänelle tärkeä paikka.

Erkki Leminen osallistui ahkerasti myös Uukuniemellä aloittaneen ja nykyään Ristiinassa toimivan Parikanniemen lastenkodin toimintaan. Leminen oli kesäisin Saarella järjestettävien orpokotijuhlien vakiopuhuja.

Erkki Leminen oli niin ikään tuottelias kirjailija, joka julkaisi elämäkertoja, hengellisiä kirjoja ja runoja.  Hänen runojaan ovat säveltäneet muun muassa Kari Tikka, Pekka Simojoki ja Osmo Vänskä. Ennen kaikkea Leminen tunnettiin Jumalan armon julistajana. Erkki Leminen kuoli 17.12.1992.

Erkki Leminen 100 -juhlavuotta vietetään yhteistyössä Kansan Raamattuseuran säätiön, Parikanniemisäätiön ja Oronmyllysäätiön kanssa.