Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ennakkoäänestäminen seurakuntavaaleissa laimeampaa kuin vuonna 2018 – vielä lauantaina voi äänestää ennakkoon

 

Äänestyskoppeja helsinkiläisessä kauppakeskuksessa.

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys jatkuu huomiseen lauantaihin 12.11. klo 18 saakka. Ennakkoäänestys käynnistyi tiistaina 8.11. Varsinainen vaalipäivä on 20.11.2022.

Ennakkoäänestys näyttää monin paikoin lähteneen liikkeelle hieman hitaammin kuin vuoden 2018 vaaleissa, mutta myös kehitystä toiseen suuntaan on ollut nähtävissä. Esimerkiksi Hämeenlinnan seurakuntayhtymässä annettiin tiistain, keskiviikon ja torstain aikana 1832 ennakkoääntä, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 1706.

Oulun hiippakunnassa sijaitsevassa Taivalkosken seurakunnassa ennakkoääniä on annettu suunnilleen samaan tahtiin kuin edellisissä seurakuntavaaleissa. Äänestysprosentti oli kolmen ennakkoäänestyspäivän jälkeen jo 17,3. “Positiivisena huomiona voi sanoa, että yllättävän moni eri-ikäinen seurakuntalainen on kertonut äänestävänsä ensimmäistä kertaa seurakuntavaaleissa”, kertoo Taivalkosken kirkkoherra Tuomo Törmänen.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Viestintäjohtaja Kirsi Poltto Seinäjoen seurakunnasta toteaa, että Seinäjoella on tapana sankoin joukoin äänestää erityisesti vasta varsinaisena vaalipäivänä. ”Se ilahduttava huomio on tehty, että nuoret ovat oppilaitoksissa olevilla äänestyspisteillä äänestäneet erityisen ahkerasti”, Kirsi Poltto kertoo. Kolmena ensimmäisenä äänestyspäivänä Seinäjoella annettiin 3078 ennakkoääntä.

Ääniä on annettu kolmen ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana Espoossa  4983 (5578 vuoden 2018 vaaleissa, jolloin vaaleissa mukana yksi seurakunta enemmän), Helsingissä  9433 (10 702 vuoden 2018 vaaleissa), Joensuussa 1466, Oulun seurakuntayhtymässä 4318 (4869), Porvoon seurakuntayhtymässä 1623 (2034), Tampereen seurakuntayhtymässä  4642 (4 985), Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä 5134 (4712) ja Rovaniemellä 1720 (1993).

Ennakkoon voi äänestää ympäri Suomea kotiseurakunnasta riippumatta

Seurakuntavaalien ennakkoäänestyspaikkoja on esimerkiksi kaupoissa ja kauppakeskuksissa, oppilaitoksissa, kirjastoissa sekä kirkkoherranvirastoissa. Ennakkoäänestyspaikat ja ehdokkaat löytyvät seurakuntien verkkosivustoilta sekä valtakunnalliselta vaalisivustolta seurakuntavaalit.fi.

Äänioikeutettu voi äänestää kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa riippumatta siitä, missä seurakunnassa hän on kirjoilla. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä. Äänioikeutettuja ovat kaikki 16 vuotta täyttäneet evankelis-luterilaisen kirkon jäsenet.

Vaalikone auttaa ehdokkaan valinnassa

Seurakuntavaaleissa on kaikkiaan 14 300 ehdokasta. Tälläkin kertaa valtakunnallinen vaalikone auttaa äänestäjiä ehdokasvalinnassa.  Vaalikoneeseen on vastannut reilusti yli puolet ehdolla olevista.

Vaalikoneessa on kysytty muun muassa, mihin seurakunnan pitäisi ehdokkaan mielestä kohdentaa resurssejaan, seurakuntien tilojen käytöstä, ehdokkaiden henkilökohtaisesta suhteesta kirkkoon ja uskoon sekä kirkon ajankohtaisista kysymyksistä. Vaalikoneeseen pääsee seurakuntavaalit.fi-sivustolta.

Yhdet vai kahdet vaalit?

Seurakuntayhtymissä osa ehdokkaista on ehdolla kahdessa vaalissa, sillä niissä valitaan luottamushenkilöt sekä yhtymien yhteiseen kirkkovaltuustoon että seurakunnan omaan seurakuntaneuvostoon.

Itsenäisissä seurakunnissa toimitetaan vain yhdet vaalit, jossa valitaan kirkkovaltuuston jäsenet.  Vaaleilla valitaan 354 seurakuntaan yhteensä lähes 8000 uutta luottamushenkilöä. Sopuvaalit järjestetään nyt 44 seurakunnassa. Luottamushenkilöt valitaan kaudelle 2023−2026.

Varsinaisena vaalipäivänä 20.11. voi äänestää ainoastaan oman seurakunnan nimeämässä äänestyspaikassa. Äänestyspaikan voi etsiä seurakuntavaalit.fi-sivustolta: Missä ja milloin äänestän?