Uutiset: Sley vastaa Ylen kritiikkiin: ”Työmme Inkerin kirkossa noudattaa piispainkokouksen linjauksia” Ihmisiä ja ilmiöitä: Severi Laakso: pappi ja muusikko samassa paketissa

Historian professori Kari Alenius: ”Venäjällä kirkko ei uskalla asettua valtion johtoa vastaan”

 
Kari Alenius nojaa kyynärpäällään ikkunaan ja katsoo ulos.

Oulun yliopiston historian professori Kari Alenius sanoo, että Venäjällä kirkko on alistettu maallisen vallan alla. KUVA: KAROLIINA RAUHIO-POKKA

Professori Kari Alenius sanoo, ettän Venäjällä ortodoksikirkko alistettiin maallisen vallan alle jo Pietari Suuren aikana 1700-luvulla.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa jatkuu yhdeksättä kuukautta. Asiantuntijoiden arvioiden mukaan sota jatkuu niin kauan kuin Vladimir Putin hallitsee Venäjää. Oulun yliopiston historian professori Kari Alenius ei kuitenkaan vierittäisi syytä sodasta yksinään Putinin harteille. Hänen mukaansa Venäjän hyökkäyssota oli odotettavissa, vaikka ei voitukaan tietää etukäteen, milloin ja missä se tapahtuu. 

On palattava ajassa taaksepäin 1200–1300-luvuille, jolloin Venäjän alue oli osa Mongoli-imperiumia. Tuolloin Venäjä omaksui Mongolialta valtioideologian, jossa maailma jaetaan kahteen ryhmään: vihollisiin ja vasalleihin. Valtion perimmäinen tavoite on rakentaa koko maailman kattava imperiumi, jossa kaikki muut maat ovat sen vasalleja. Imperiumin laajentumista vastustavat ovat puolestaan valtion vihollisia.  

SRO neliöb. 17.-23.10.

Onnistuakseen tavoitteessaan valtion täytyy valloittaa uusia alueita aina tilaisuuden tullen. Aleniuksen mukaan länsimaat antoivat Venäjälle mahdollisuuden hyökätä Ukrainaan. 

Meillä on ollut väärä mielikuva Venäjästä.

– Meillä on ollut väärä mielikuva Venäjästä. On toivottu parasta eikä ole uskottu tutkijoiden varoituksia siitä, että Venäjä on äärimmäisen aggressiivinen suurvalta.

*

Miksi Venäjän kirkon johto puoltaa sotaa? Entä mitä tapahtuu, kun valta maassa vaihtuu, ja miten länsimaat välttävät toistamasta samoja virheitä kuin tähän asti? Lue Kari Aleniuksen koko haastattelu Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie