Enkeli taivaan kosketti Eero Huovista

 

– Väkevä yhteislaulu ruokkii suuresti ihmisen mieltä

– Uskon perusvirsien voimaan. Niin kuin erämiehellä pitää olla rautaisannos, jolla pärjää korvessa, on hyvä osata joitakin perusvirsiä, joiden varassa pärjää tämän elämän keskellä, emerituspiispa Eero Huovinen sanoo Sanan haastattelussa.

Eero Huovinen kertoo uutuuskirjassaan Enkeli taivaan -virren synnystä ja tiestä suomalaisten sieluihin. 

Enkeli taivaan -virren suosio on sen tuttuudessa ja yksinkertaisuudessa, piispa arvioi. Jos virren osaa ulkoa, voi tuntea olonsa kotoiseksi, vaikka ei itse osaisikaan laulaa eikä olisi tottunut käymään kirkossa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Mutkattomalle uskolle pitäisi olla Eero Huovisen mielestä enemmän tilaa. Helpot virret, vanhat muistot ja tutut tunnelmat ovat tärkeämpiä kuin teologian ja kirkkomusiikin ammattilaiset tulevat usein ajatelleeksi.

Reformaattorin muiden virsien joukossa Enkeli taivaan profiloituu lastenlauluna, leikin kaltaisena ja kansanomaisena. Sen sanoma on helposti omaksuttavissa ja samaan aikaan hengellisesti viisas.

– 51-vuotiaana isänä Luther on osannut kirjoittaa virren myös lapsia koskettavaksi. Asetelma on kuin kauniissa sadussa.

Lutherin mukaan pitää saarnata niin, että seitsenvuotias lapsikin ymmärtää.

– Luther oli tosi tarkka teologi ja samaan aikaan yksinkertainen ilmaisuissaan. Hengellisen elämän ruokkimisessa pitääkin olla yksinkertainen. ”Mutta sitten kun me menemme tohtori Melancthonin kanssa juomaan olutta, silloin puhumme niin viisaita, että Jumalakin taivaassa ihmettelee”, hän totesi.

 

Lue Eero Huovisen haastattelu kokonaisuudessaan Sanasta.