Englannin kirkon uudistus koskettaa

 

Johanna ja Markku Sarento

– Kuljemme täällä koto-Suomessa ainakin parikymmentä vuotta muun Euroopan jäljessä. Nyt alkaa kuitenkin näyttää siltä, että olemme täälläkin uuden edessä, sanoo kirkkoherra Markku Sarento Etelä-Pohjanmaalta.

– Varsinkin luterilainen kirkko on voinut tähän asti jokseenkin huolettomasti nojata asemaansa valtakirkkona. Monikulttuurisuus ja moniarvoisuus haastavat nyt meitäkin uudella tavalla. Ilmassa on paljon epävarmuutta tulevaisuudesta. Ehkä meidän kannattaisi vähän kysellä vastauksia niiltä, jotka ovat olleet samassa tilanteessa aikaisemmin.

Englannin anglikaanikirkon piirissä sai 1980-luvun loppupuolella alkunsa paikallisseurakuntien verkosto, joka sai nimekseen New Wine, Uusi Viini. Nimi pohjautuu Jeesuksen vertaukseen Hengen lahjoittamasta uudesta elämästä.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Hengellisen uudistumisen tarve olikin varsin ilmeinen kirkossa, jonka vaikutus tavallisten brittien elämään oli jo ratkaisevasti ohentunut.
Yhä suurempi joukko seurakuntien työntekijöitä ja vastuunkantajia osallistui retriitteihin ja seminaareihin rakentumaan ylistyksen, rukouksen ja varustavan opetuksen äärelle.

Vuonna 1989 järjestettiin Englannin ensimmäinen New Wine -kesätapahtuma, johon kutsuttiin työntekijöiden lisäksi myös kaikenikäisiä seurakuntalaisia. Keskeisimpänä tavoitteena oli jokaisen kristityn varustaminen hengelliseen työhön Pyhän Hengen voimassa.

Suomalainen New Wine

Joukko suomalaisia pastoreita kävi Englannissa 1990-luvun alussa tutustumassa New Wineen ja he kutsuivat liikkeessä vaikuttavia puhujia vierailemaan myös Suomessa. Näistä yksittäisistä vierailuista lähti liikkeelle prosessi, jonka seurauksena ovat vuosien kuluessa täälläkin syntyneet konferenssit, johtajaretriitit ja kesätapahtuma.

Vuoden 2010 New Wine -kesätapahtumassa 7.-11.7. Jämsän Himoksella ovat mukana piispa Graham Dow sekä koko kansainvälisen New Wine -verkoston johtajat John ja Anne Coles Isosta-Britanniasta. Edellisvuosien tapaan Himokselle on tulossa toista tuhatta osallistujaa, joista suurin osa on varannut majoituksen alueen monista mökkivaihtoehdoista.

Lapsetkin viihtyvät

Markku ja Johanna Sarento ovat lähdössä kesätapahtumaan nyt viidettä kertaa.
– Ensimmäisellä kerralla lapsiamme, silloin 12–16-vuotiaita, piti hiukan suostutella mukaan, muistelee Johanna.
– Sen jälkeen he eivät ole halunneet jäädä pois yhtenäkään kesänä. Uusia kavereita löytyi nopeasti, ja myös hengellinen anti oli todellista. Parasta onkin, että tapahtuman sisältö on suunnattu kaikenikäisille samoja New Winen arvoja noudattaen. Se on ehdottomasti koko perheen kesän kohokohta!

Mitä annettavaa Englannin kirkon uudistuksella sitten on Suomen seurakunnille?
– Rohkaisua ja selkeyttä työnäkyyn, toteaa kirkkoherra hymyillen. 

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024