Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Emeritusprofessori: Venäjän ortodoksikirkosta on tullut hyödyllinen idiootti

 

”Historia todistaa, että ihmisjärkeä voidaan helposti harhauttaa”, huomauttaa Miikka Ruokanen. Kuva: Sari Savela

Emeritusprofessori Miikka Ruokanen kritisoi kovin sanankääntein Putinin propagandavälineeksi alistunutta Venäjän ortodoksista kirkkoa. Ruokanen määrittelee kirkon etiikasta piittaamattomaksi saatanallisen hirmuhallitsijan instituutioksi.

”Hengellisyyteen uppoutuneista kirkoista on usein tullut saatanallisten hirmuhallitsijoiden hyödyllisiä idiootteja. Meidän aikanamme näin on käynyt Venäjän ortodoksiselle kirkolle”, kirjoittaa emeritusprofessori Miikka Ruokanen Seurakuntalaisen blogissa.

Ruokanen huomauttaa, että sosiaalietiikan ja yhteiskunnallisen vastuun ajatuksen laiminlyöneet kirkot ovat historian saatossa ennekin joutuneet poliittisen hyväksikäytön uhreiksi. Emeritusprofessorin mielestä Venäjän ortodoksikirkko on luisunut tällaiseen tilanteeseen viime vuosisadan Saksan kirkkojen tapaan.

SRO Naistenpäivät neliöb. 25.-31.3.

”[Saksan kirkot] erottivat täysin toisistaan hengellisen ja maallisen. Kuitenkin maallinenkin elämä on osa Jumalan hallintavaltaa. Se ei ole mitenkään irrallinen ´puhtaan järjen´ valtakunta, kuten monet luterilaiset – vastoin Lutherin opetusta – ovat korostaneet. Ihmisjärkeä voidaan helposti harhauttaa, kuten historia todistaa”, Ruokanen tähdentää.

Blogisti huomauttaa, ettei yhteiskunnallista elämää ja päätöksentekoa ole mahdollista erottaa irralliseksi saarekkeeksi, johon Raamatun ja hengellisyyden ohjenuorat eivät ulotu.

Jumalan sanassaan ilmoittaman ja ihmisten omiintuntoihin kirjaaman rakkauden lain tulee hallita yhteiskunnallista elämää. Rakkauden lain kirkas opetus on osa kirkon uudistusta sen suhteessa yhteiskuntaan.

Lue Miikka Ruokasen blogi kokonaisuudessaan.

Kuuntele Miikka Ruokasen Päivän blogit Dei Plussasta.

 

 

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)