Kirkko: Piispainkokous esittää kirkollista vihkimistä kaikille pareille – yksi piispainkokouksen jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteen

Elina Vaittinen palasi Raamattu kannesta kanteen -ohjelmaan viiden lapsen äitinä ja tuoreena pappina

 
Elina Vaittinen studiossa.

− Nyt on tärkeää se, että vaimon ja perheenäidin kutsumuksen ohessa voin olla viemässä toivon sanomaa eteenpäin radiotyöläisenä ja pappina, sanoo opinto- ja vanhempainvapailta Raamattu kannesta kanteen -ohjelman toimittajaksi palannut Elina Vaittinen. Kuva: Petteri Rantamäki.

Elina Vaittinen on palannut opinto- ja vanhempainvapailta takaisin Raamattu kannesta kanteen -ohjelman toimittajaksi. Viime marraskuussa hänet vihittiin myös papiksi ohjelmaa tuottavaan ja kustantavaan Medialähetys Sanansaattajiin (Sansa).

− Näiden muutaman vuoden aikana, jotka olin poissa radiotyöstä, on tapahtunut monenlaista. Tärkein muutos perheemme kannalta on toki se, että meille syntyi tänä aikana tytär. Hän on nyt jo kaksivuotias, Elina Vaittinen kertoo.

Teologian maisterin tutkinnon loppuun saattaminen lastenhoidon ohessa ei ollut kovin helppo urakka viiden lapsen äidille. Aiemmalta koulutukseltaan Elina on filosofian maisteri.

IK-opisto Neliöb. 18.-31.3.

− Olin monta kertaa heittämässä hanskat tiskiin ja ajattelin, että opinnot saavat jäädä. Minulla on kuitenkin ollut jo pitkään pappiskutsumus. Rukoilin, että jos se on Jumalan suunnitelma, Hän auttaisi minua pala palalta eteenpäin opinnoissani. Ja niin kävi. Hymy huulillani muistelen sitä, miten moni tuttu tai vieraampikin ihminen tarjoutui avuksi muun muassa ulkoiluttamaan vauvaa luentojen aikana tai vaikkapa kyselemään latinan kielen sanoja.

Haasteita riittää

Arki perheessä, jossa on Elinan ja yhteisödiakonina työskentelevän Jukka-Pekka Vaittisen lisäksi 2-, 4-, 10-, 12- ja 15-vuotiaat lapset, on usein aikamoista hulinaa. Tarpeita on monenlaisia.

− Olen joutunut kamppailemaan paljon riittämättömyyden kanssa. On ollut tarpeen miettiä, mitkä asiat ovat itselle luovuttamattoman tärkeitä ja mitkä on jätettävä suosiolla pois. Elämä on ollut karsimista. Nyt on tärkeää se, että vaimon ja perheenäidin kutsumuksen ohessa voin olla viemässä toivon sanomaa eteenpäin radiotyöläisenä ja pappina. Olen kiitollinen tuosta mahdollisuudesta ja rukoilen, että voisin käyttää sitä oikein.

Raamatun lukeminen ja rukous ovatkin tulleet Elinalle vuosi vuodelta tärkeämmiksi.

− Mitä isompia haasteita elämässä on, sitä enemmän tajuan, että yksin en pärjää hetkeäkään. Päivän mittaan huokailen Jumalan puoleen paljon. Koetan myös muistaa kiittää ja ylistää Jumalaa kaikesta, mitä hän on jo puolestani tehnyt.

Hän toteaa, että on valtava riemu, kun tajuaa että synnit on annettu anteeksi. Jumala tahtoo auttaa myös pienissä arjen asioissa.

− Jumala ei todellakaan väheksy ihmisen ajallisia tarpeita. Esimerkiksi taannoin rukoilin pitkään, että löytäisin kirpputorilta kengät, joita minulla ei olisi ollut varaa ostaa uusina. Ja lopulta löysin juuri sopivan kokoiset lähetyskirppikseltä. Ne olivat lisäksi vielä paremmat kuin toivoinkaan.

Rohkaisua Raamatusta

Sansan työssä Elina Vaittista voi paitsi kuulla radiossa myös tavata erilaisissa tilaisuuksissa.

− Vierailen muun muassa medialähetystilaisuuksissa ja saarnaan jumalanpalveluksissa. Pääsen myös laulamaan, mikä on hieno juttu, sillä viime vuosina omat laulukeikat ovat jääneet vähemmälle.

Elina haluaa rohkaista muitakin Raamatun ääreen:

− Raamattu kannesta kanteen tarjoaa helpon ja järjestelmällisen tavan lukea Raamattua. Jukka Norvannon opetukset ovat selkeitä ja perusteellisia. Kun vietämme aikaa Jumalan sanan ääressä, saamme elää ihmeessä. Jumala haluaa toimia meidän kauttamme: olemme hänen käsiään ja jalkojaan tässä maailmassa. Meidän ajassamme moni on epätoivoinen ja kärsii valtavasta tyhjyyden tunteesta. Tietämättään he kaipaavat Jumalaa. Meitä jokaista tarvitaan viemään ilosanomaa teoin ja sanoin.

Raamattu kannesta kanteen on pyörinyt radiossa viitenä päivänä viikossa jo lähes 21 vuoden ajan. Ohjelma kuuluu Suomessa Radio Dein ja Järviradion taajuuksilla, minkä lisäksi opetusosuuksia voi kuunnella netissä ja mobiilisovelluksella. Raamattu kannesta kanteen on pitkään ollut Radio Dein kuunnelluin ohjelma.

Vuosina 1997–2013 ohjelmaa toimitti ja juonsi Inga-Lill Rajala ja Elina Vaittisen sijaisena Elina Tuohisto-Kokko.

 
Sansa artikkeliban.12.2.- MJa