Lähetystyö: Lähellä Jeesusta viisi vuosikymmentä – tärkeintä lähetysjärjestölle ei ole lähetystyö vaan evankeliumi Ihmisiä ja ilmiöitä: Tekoäly nyt ja tulevaisuudessa

Ehtoollisviinin hinta lähes tuplaantui – seurakunnat säästävät nyt alkoholittomalla viinillä

 
Kuva: Juho Alatalo / Studio Ilpo Okkonen

Suomen evankelis-luterilaisissa kirkoissa ei juuri lainkaan vietetty ehtoollista koronapandemian ensimmäisen aallon aikana. Kuva: Juho Alatalo/Studio Ilpo Okkonen

Uusin alkoholiveromuutos korotti ehtoollisviinin hintaa. Tyypillisen ehtoollisviinipullon hinta on noussut 8 eurosta yli 13 euroon. Muun muassa Pornaisissa ja Sipoossa on siirrytty alkoholittomaan viiniin säästösyistä.

Kirkkohallituksen Jumalanpalveluksen ja hengellisen elämän johtavan asiantuntija Terhi Paananen arvioi, että tällä hetkellä alle kymmenesosa seurakunnista tarjoaa messuissan pelkästään alkoholitonta ehtoollisviiniä.

Suosituin seurakuntien ehtoollisviini on Suomessa espanjalainen Malaga-kirkkoviini.

Karas-Sana Neliöb. 18.-24.3.

– Ennen oli yksi kirkkoviini, jota kaikki käyttivät. Jo yli 20 vuotta on kuitenkin käytetty eri makuisia ja laatuisia ehtoollisviinejä. Alkoholiton on yksi laatu siinä missä muutkin, Paananen kertoo Helsingin Uutisille.

Seurakuntien Malaga maksaa nykyisin seurakunnalle 13,19 euroa per pullo. Aiemmin pullon sai kahdeksalla eurolla. Seurakuntien halusta säästää alkoholittomalla viinillä uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Media.

Ehtoollisella käytiin vuonna 1990 Suomen evankelis-luterilaisen kirkonseurakunnissa yli kaksi miljoonaa kertaa. Vuonna 2018 määrä oli 1 774 439 käyntiä.