Uudistunut alkoholilaki kaksinkertaisti ehtoollisviinien hinnat

 

Agricolan kirkon ehtoollisvälineet Kuva: KT / Aarne Ormio

Viime vuonna voimaan tulleesta alkoholilaista hävisi kirkkoviini, joka oli ennen verovapaa alkoholi.

– Koko kirkkoviinin käsite katosi uudesta alkoholilaista. Alkoholilain muutoksessa poistui sen verovapaus ja se, että verovapaata alkoholia voisi toimittaa uskonnollisille yhteisöille, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston ylitarkastaja Timo Rokka Valvirasta kertoo.

Suomessa ainoa viinirypäleistä tehdyn kirkkoviinin valmistaja on Valamon luostarin yhteydessä toimiva Valamon Viiniherman. Luostari ei saa enää myydä viiniä suoraan seurakunnille. Kirkkoviini pitää lähettää Alkon keskusvarastolle Vantaalle, ja myös Valamon luostari joutuu ostamaan oman ehtoollisviininsä lähimmästä Alkosta.

Oikeus Sanaan_SEKLkesäkeräys1kk_vuosisop

– Hinta nousi tuplaten, kun siihen tuli vero. Seurakunnillehan se rasite on hyvin suuri, isä Andreas Valamon luostarista sanoo.

Kirkkoviini poistui alkoholilaista EU-direktiivin takia.

– EU lähtee siitä, että kaikki alkoholi pitää verottaa, jollei EU:ssa yhteisesti sovittua verovapautta ole erikseen säädetty. Kun sellaista ei ehtoollisviineille ollut, ne tulivat veron piiriin, valtiovarainministeriön hallitusneuvos Merja Sandell sanoo.

Evankelis-luterilaisen kirkko arvioi, että vuodessa viiniä kuluu seurakunnissa noin 46 000 litraa. Alkoholilain muutoksen tuomia lisäkustannuksia kertyy arviolta yhteensä 160 000 euroa vuodessa. Asiasta uutisoi sanomalehti Karjalainen.