Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Eero Junkkaalan uutuusteos pureutuu ihmiskunnan kriiseihin Raamatun näkökulmasta

 

Eero Junkkaala. Kuva: Sari Savela

Teologian tohtori ja raamatunopettaja Eero Junkkaala tarttuu uudessa kirjassaan ajankohtaiseen aiheeseen. Hän tarkastelee aikamme kriisejä, kuten koronapandemiaa ja ilmastonmuutosta, Raamatun valossa.

Koronapandemia pysäytti maailman. Ilmastonmuutos huolestuttaa ihmiskuntaa. Pakolaiskriisi ravisuttaa eurooppalaista politiikkaa. Puhutaan jopa apokalyptisista mullistuksista. Mitä tällaisista katastrofeista on kirjoitettu Raamatussa? Elämmekö Ilmestyskirjan toteutumisen aikaa?

Teologian tohtori Eero Junkkaala käsittelee uutuusteoksessaan Katastrofi! maailmaa huolestuttavia ajankohtaisia aiheita Raamatun kokonaissanoman valossa.

SRO neliöb. 10-16.6.

Kirja sai alkusysäyksen, kun Junkkaalalta pyydettiin taannoin luentoa ilmastonmuutoksesta Uuden testamentin valossa.

– Vastasin, että otan haasteen vastaan, koska minulla ei ole hajuakaan, mitä siitä pitäisi puhua, Junkkaala kertoo.

– Luennon jälkeen jatkoin teeman pohtimista ja huomasin, että vaikka ilmastonmuutos on kaikkialla esillä, kukaan ei ole varsinaisesti käsitellyt aihetta Raamatun näkökulmasta.

Ilmastonmuutoksesta aihepiiri laajeni pandemian ja pakolaiskysymyksen käsittelyyn, koska kaikissa on kyse ajankohtaisista kriiseistä. Junkkaalan mukaan jokaiseen kriisiin liittyy myös tavalla tai toisella kysymys, mikä niissä on Jumalan ja mikä ihmisen osuutta.

Vastuuta ja lepoa

Eero Junkkaala muistuttaa, että ympäristöasiat ovat ensisijaisesti maallisia, eivät hengellisiä asioita.

– Kristityllä ei ole niiden ratkaisemiseksi mitään oikotietä, järjen käyttö riittää. Usko tulee mukaan siinä, että tiedämme elävämme Jumalan luomassa ja hallitsemassa maailmassa. Tämän merkitystä pohdin paljon kirjassa.

Junkkaalan mukaan kristitty on sekä kutsuttu vastuuseen että levollisuuteen.

Jumalaan uskoessamme saamme olla turvassa.

– Viime kädessä maailma ei ole meidän hallittavissamme. Jumalaan uskoessamme saamme olla turvassa, vaikka meille ei luvatakaan vaikeuksista vapaata elämää.

– En ole huolissani ilmastonmuutoksesta, sillä huolestuminen ei auta mitään. Sen sijaan toivon voivani omalta pieneltä osaltani ottaa huomioon vastuuni ympäristöasioista.

Ilmastonmuutoksen suhteen Junkkaala on luottavainen. Hän uskoo, että ilmastoasioihin voidaan löytää hyviä ratkaisuja.