Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Kylväjä käynnistää työn Indonesiassa – islaminuskoisen kansan pariin lähetetään paikallisia evankelistoja

 

Kylväjän uusi pioneerityö käynnistyy Indonesiassa yhteistyössä paikallisen kirkon kanssa – Muslimienemmistöisestä kansasta monet ovat yrittäjiä ja kouluttautuneita. Jotkut ovat yhteiskunnassa merkittävissä asemissa. Heitä tavoitetaan lähettämällä kansan pariin paikallisia evankelistoja tavoittavaan työhön, Kylväjän tutkimus- ja koulutusjohtaja Pentti Marttila kertoo. Kuva: Pixabay.

Kirkon lähetystyön toimikunta siunasi suunnitelmat uuden työn käynnistämiseksi 7. kesäkuuta. Lähetyksen kesäpäivillä kuultiin indonesialaisen luterilaisen kirkon piispan tervehdys.

Maapallolla on vielä tuhansia ihmisryhmiä, joita ei ole tavoitettu evankeliumilla. Ihmisryhmää kutsutaan laiminlyödyksi, jos se ei pysty tavoittamaan oman kansansa ei-kristittyjä ihmisiä, ja määritelmänä pidetään kristittyjen määrän jäämistä alle kahden prosentin (Joshua Project).

– Tällaisia heimoja meillä Indonesiassa on 127, totesiindonesialaisen batak-kansan luterilaisen kirkon piispa Esra Sinaga Lähetyksen kesäpäivillä.

Kirkkorekry neliöb. 29.4.-12.5.

Verkkotervehdyksessään GKLI-kirkon (Gereja Kristen Luther Indonesia) piispa kertoi kirkon aloittaneen yhteistyöneuvottelut Kylväjän kanssa viime vuonna ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon lähetystyön toimikunta hyväksyi suunnitelmat työn käynnistämisestä 7. kesäkuuta pidetyssä kokouksessa.

– Meillä on yhteinen näky tavoittaa saavuttamattomia kansoja, Esra Sinaga painotti.

Kylväjän tutkimus- ja koulutusjohtaja Pentti Marttila on punonut verkkoja uuden kumppanikirkon edustajiin ja tutustunut Indonesian moniin kansoihin yhdessä kehittämistiimin kanssa. Työ on tarkoitus käynnistää kuusimiljoonaisen islaminuskoisen kansan parissa, jossa on hyvin vähän kristittyjä.

– Kansasta monet ovat yrittäjiä ja kouluttautuneita. Jotkut ovat yhteiskunnassa merkittävissä asemissa. Heitä tavoitetaan lähettämällä kansan pariin paikallisia evankelistoja tavoittavaan työhön. Työ on ihmisiin tutustumista, luottamuksen rakentamista ja evankeliumin välittämistä ihmiseltä ihmiselle.

Alkuvaiheessa Kylväjä kouluttaa, tukee ja mentoroi paikallisia evankelistoja ja paikallinen yhteistyökirkko (GKLI) toimii evankelistojen työnantajana. Kylväjä tarjoaa taloudellista tukea työ- ja matkakuluihin sekä tilavuokriin.

– Tarkoitus on myös toteuttaa diakonisia hankkeita. Tarkoitus on, että kansan pariin syntyy seurakuntayhteisöjä, jotka käyttävät paikallista kieltä ja toimivat luontevasti paikallisessa kulttuurissa.

Kylväjän kumppani Indonesiassa on luterilainen GKLI-kirkko, joka toimii pääosin batak-kansan parissa Sumatralla. Noin kymmenen vuotta sitten kirkko aloitti lähetystyön muiden kansojen parissa Sumatralla ja haluaa nyt laajentaa työtä. Kirkkoon kuuluu 115 seurakuntaa ja reilut 20 000 jäsentä. Tällä hetkellä kirkolla on viisitoista evankelistaa ja 48 pastoria. Vuonna 1965 perustettua kirkkoa johtaa piispa Esra Sinaga.

Myös Norjan luterilainen lähetysliitto (NLM) tekee yhteistyötä GKL-kirkon kanssa.

– NLM rohkaisi Kylväjää tähän uuteen työhön. Heillä on laajaa työtä eri puolilla Indonesiaa, kuten sosiaali- ja koulutusalan kehitysyhteistyöhankkeita erityisesti perheiden ja lasten parissa. NLM:llä on lähettejä tavoittavassa työssä alueilla, joissa on hyvin vähän kristittyjä. Näillä alueilla ei perinteinen lähetystyö ole mahdollista.

Lähetyksen kesäpäivät toteutettiin verkkotapatumana.  Osa tilaisuuksista on katsottavissa tallenteina Kylväjän kotisivuilla.

 
Kylvaja artikkelibanneri