Emerituspiispa Eero Huovinen ja kuvataiteilija Hannu Konola saivat arkkipiispalta ristit

 

Pyhän Henrikin risti ja Mikael Agricolan risti. Kuva: Kirkon kuvapankki

Arkkipiispa Tapio Luoma on myöntänyt tänään Pyhän Henrikin ristin emerituspiispa Eero Huoviselle sekä Mikael Agricolan ristin taitelija Hannu Konolalle. Huovinen sai kunniamerkin ekumeenisista ansioista, Konola luomastaan kirkkotaiteesta.

Eero Huovinen toimi Helsingin piispana parin vuosikymmenen ajan vuoteen 2010 saakka. Piispan tehtävässään hän tuli tunnetuksi ekumeenisena vaikuttajana.

Huovinen on toimi uransa aikana muun muassa Luterilaisen maailmanliiton neuvoston jäsenenä vuosina 1997–2010, Strasbourgin ekumeenisen tutkimuslaitoksen hallituksen puheenjohtajana 1997–2003 ja Luterilaisen maailmanliiton varapresidenttinä 2003–2010.

Piplian neliö

Katolisten ja luterilaisten välisiä suhteita Huovinen järjesteli Suomalais-ruotsalaisen luterilais-katolisen dialogikomission puheenjohtajana suurimman osan 2000-lukua.

Teologin koulutuksen saanut ja papiksi vihitty Hannu Konola siirtyi kirkon virasta päätoimiseksi taidemaalariksi ja lasitaiteilijaksi vuonna 1979.

Konola on tehnyt useita lasimaalauksia ja -veistoksia sakraalitiloihin. Tunnetuimpia hänen töitään ovat Juankosken kirkon alttarimaalaus Liiton merkki, Kuopion Neulamäen kirkon Kristuksen viittä haavaa kuvaava Sola Gratia (1993) ja Turun Pyhän Henrikin ekumeenisen Taidekappelin lasityöt ja veistokset.

 

Aiheet