Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkolliset kunniamerkit Juha Leiviskälle ja Risto Cantellille

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi tiistaina 18.4.2017 Pyhän Henrikin ristin kirkkoneuvos, teologian tohtori Risto Cantellille (vas.) ja Mikael Agricolan ristin arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskälle. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

Arkkipiispa Kari Mäkinen jakoi tiistaina 18.4.2017 Pyhän Henrikin ristin kirkkoneuvos, teologian tohtori Risto Cantellille ja Mikael Agricolan ristin arkkitehti, akateemikko Juha Leiviskälle.

Pyhän Henrikin risti myönnetään erityisesti ekumeenisista ansioista tai suhteiden kehittämisestä sisarkirkkoihin. Risto Cantell on tehnyt elämäntyönsä kirkon ja sen näkyvän ykseyden edistämiseksi eri tehtävissä yliopistolla ja muun muassa Suomen Ekumeenisen neuvoston pääsihteerinä ja Kirkon ulkoasiain osaston johtajana. Hän on luonut urallaan merkittäviä ekumeenisia yhteyksiä Suomen kirkon ja ulkomaisten kirkkojen sekä ekumeenisten järjestöjen välille. Cantell on kehittänyt yhteistyötä Viron luterilaisen kirkon kanssa sekä etenkin Suomen ja Ruotsin kirkkojen välistä yhteyttä. Cantellin aikana Suomen evankelis-luterilainen kirkko kehittyi merkittäväksi jäseneksi kansainvälisissä kirkkoliitoissa (Luterilainen maailmanliitto, Kirkkojen maailmanneuvosto, Euroopan kirkkojen konferenssi). Cantell on toiminut myös useissa kirkollisissa luottamustehtävissä.

Mikael Agricolan risti myönnetään Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kotimaan toiminnan ja suomalaisen kulttuurin edistämisestä. Juha Leiviskä on tehnyt merkittävän uran arkkitehtina sekä kotimaassa että ulkomailla. Hän on valmistunut arkkitehdiksi teknillisestä korkeakoulusta vuonna 1963. Leiviskä on suunnitellut useita kirkkoja, mm. Myyrmäen kirkon Vantaalle ja Männistön kirkon Kuopioon. Leiviskä on suunnitellut myös useiden kirkkojen restaurointeja, mm. Lemin kirkon restauroinnin sekä Saksalaisen kirkon ja seurakuntatalon korjauksen ja laajennuksen 1998–2001. Leiviskän muita tunnettuja töitä ovat Oulun Pyhän Tuomaan kirkko ja seurakuntakeskus sekä Saksan suurlähetystön rakennus Helsingin Kuusisaaressa. Leiviskä on myös suunnitellut valaisimia itse suunnittelemiinsa tiloihin.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristejä vuodesta 2007.
Lisätietoja kirkollisista kunniamerkeistä