Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Kirkolliset kunniamerkit Helena Rannalle, Martin Jungelle ja Kari Tikalle

 

Pyhän Henrikin risti myönnetään ekumeenisista ansioista, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteiden vahvistamisesta sisarkirkkoihin, merkittävästä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta työstä tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista. Kuva: Aarne Ormio/Kirkkohallitus

Arkkipiispa Kari Mäkinen on myöntänyt Pyhän Henrikin ristin oikeushammaslääkäri Helena Rannalle ja Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Jungelle sekä Mikael Agricolan ristin säveltäjä, kapellimestari ja oboisti Kari Tikalle.

Arkkipiispa jakaa myönnetyt kunniamerkit myöhemmin keväällä.

Helena Ranta saa kunniamerkin ulkomaille suuntautuneista humanitaarisista ansioistaan. Ranta on ollut mukana kehittämässä uhrientunnistusjärjestelmää.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Ranta oli mukana Estonian uhrien tunnistamisessa, oikeuslääketieteellisten ryhmien johtajana ja jäsenenä muun muassa Bosnia-Hertsegovinassa, Kosovossa ja tsunamin jälkeisessä Thaimaassa sekä toimi todistajana Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä. Ranta on korostanut uhrintunnistusta ihmisoikeuskysymyksenä.

Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Marin Junge saa kunniamerkin ekumeenisista ansioistaan. Junge toimi 1990-luvulla evankelis-luterilaisen kirkon johtajana Chilessä, jossa hän onnistui vakauttamaan luterilaisen kirkon aseman. Jungen nykyinen toimikausi Luterilaisen maailmanliiton pääsihteerinä kestää vuoteen 2024 asti.

Mikael Agricolan risti myönnetään merkittävästä kirkon tarkoitusperiä edistävästä toiminnasta sekä suomalaisen kulttuurin kehittämiseen ja edistämiseen liittyvistä ansioista. Kuva: Aarne Ormio/Kirkkohallitus

Säveltäjä, kapellimestari, oboisti Kari Tikka saa kunniamerkin laajasta tuotannostaan säveltäjänä, jonka teokset ovat usein pohjautuneet uskonnollisiin teksteihin. Tikan säveltämiä oopperoita ovat muun muassa Frieda, Luther ja Rakkaus on väkevä kuin kuolema. Tikka on myös säveltänyt oratorion Tuhlaajapoika.

Tikalle on myönnetty Kirkon kulttuuripalkinto vuonna 2000 ja Luterilaisen Kulttuurin Säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2013.

***

Pyhän Henrikin risti myönnetään ekumeenisista ansioista, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon suhteiden vahvistamisesta sisarkirkkoihin, merkittävästä ulkomaille suuntautuneesta humanitaarisesta työstä tai lähetystyöhön liittyvistä ansioista.

Mikael Agricolan risti myönnetään merkittävästä kirkon tarkoitusperiä edistävästä toiminnasta sekä suomalaisen kulttuurin kehittämiseen ja edistämiseen liittyvistä ansioista. Kirkko on myöntänyt Pyhän Henrikin ja Mikael Agricolan ristejä vuodesta 2007.

Kirkon vies