Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Eduskuntapuolueet eri linjoilla avioliittolainsäädännöstä

 

Suurin osa eduskuntapuolueista suhtautuu suopeasti kansanedustaja Oras Tynkkysen (vihr.) laatimaan lakialoitteeseen sukupuolineutraalista avioliitosta. Puolueiden puheenjohtajat perustelevat kantaansa yhdenvertaisuudella.

– Myös homoilla pitää olla oikeus mennä naimisiin rakastamansa ihmisen kanssa. Yksi keskeisiä tavoitteitamme on tasa-arvoinen avioliittolaki, joka tunnustaa kaikille samat oikeudet ja velvollisuudet, Vihreiden puheenjohtaja Anni Sinnemäki linjaa.

Myös Kokoomus liputtaa sukupuolineutraalin avioliiton puolesta vedoten tasavertaisuuteen. Kokoomus ei kuitenkaan pakota edustajiaan äänestämään asiassa tietyllä tavalla. Uskontokunnille se antaisi vapauden tehdä omat ratkaisunsa.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Vasemmistoliiton mielestä Suomeen on säädettävä sukupuolineutraali avioliittolaki, puolueen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toteaa.

Myös Suomen ruotsalainen (RKP) kansanpuolue kannattaa uutta avioliittolainsäädäntöä.

– Kirkot voivat itse päättää, keitä ne vihkivät avioon, puheenjohtaja Stefan Wallin täsmentää.

Keskusta ei puolueena kannata sukupuolineutraalia avioliittolakia, vaikka sen sisällä onkin asiasta erilaisia mielipiteitä. Puheenjohtaja Mari Kiviniemen johtaman Keskusta on valmis kehittämään Suomessa jo olevaa parisuhdelakia.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini toteaa, ettei puolue kannata Tynkkysen esitystä ja että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto.

– Emme kannata samaa sukupuolta olevien avioliittoa, puheenjohtaja Päivi Räsänen tiivistää Kristillisdemokraattien linjan.

-Sukupuolineutraali avioliitto merkitsisi myös homo- ja lesbopareille adoptio-oikeutta. Tätä emme kannata, sillä lapselle tulisi turvata mahdollisuuksien mukaan oikeus äitiin ja isään. Sukupuolineutraali avioliitto toisi myös kirkkoihin repivän keskustelun homo- ja lesboparien vihkimisestä.

Räsänen huomauttaa, että avioliitolle asetetaan laissa useita edellytyksiä, eikä esimerkiksi moniavioisuutta tai lähisukulaisten avioliittoja hyväksytä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie