Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Credo ohjaa maasaityttöjä rakastavan Vapahtajan huomaan

 

Kuva: Satu Arkkila

Sleyn Credo-ohjelma taistelee tyttöjen ympärileikkausta ja liian varhaista naittamista vastaan.

Kaikki lähti liikkeelle vuonna 2001, nuoren kenialaisen maasaitytön Paranain hädästä. Hän kaipasi turvapaikkaa ja varoja koulunkäyntiin. Näistä nuoren tytön toiveista alkoi ELCK Credo-kummiohjelman työ Keniassa. Credo siirtyi Sleyn hallinnoitavaksi vuonna 2006.

 
Nykyisin Credo-kummiohjelmassa on mukana 40 nuorta, joista suurin osa on maasaityttöjä. Kummiohjelman parissa 2014 työnsä aloittanut Sleyn lähetti Satu Arkkila kertoo tehtävän työn taustojen ymmärtämisen olevan länsimaiselle kahden tyttären äidille vaikeaa. Kymmenvuotiaiden tyttöjen ympärileikkaaminen ja naittaminen tuntuu mahdottomalta ajatukselta.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

 
– Toisaalta vaihtoehtona ympärileikkaamiselle ja lapsiavioliitolle voi olla karkaaminen kotoa ja jopa lopullinen lähtö yhteisöstä. Ohjelma on siis pitkäkestoinen, sillä ammattiinkin valmistuttuaan tytöt saattavat tarvita henkistä tukea elämässään, Arkkila selittää.

 

Mahdollisuus kasvaa nuoreksi naiseksi

Arkkilan päävastuualueena Credo-työssä on yhteydenpito suomalaisiin kummeihin sekä ohjelmasta informointi. Ohjelman palkkiotoimisena työntekijänä toimii diakonissa Susan Kirionki, joka pitää kummiohjelman tyttöihin säännöllisesti yhteyttä ja tarjoaa heille tarvittaessa myös sielunhoidollista apua.

 
– Credo antaa tytöille mahdollisuuden kasvaa nuoriksi naisiksi ennen perheen perustamista. Tyttöjä myös ohjataan rakastavan Vapahtajamme huomaan, kertoo Arkkila.

 
Credo-ohjelma pyrkii toimimaan ruohojuuritasolla välttäen kentällä kaikenlaisia instituutioita ja byrokratiaa. Lastenoikeuksia ajavat järjestöt sekä ihmisoikeuksiin erikoistuneet järjestöt tarjoavat tytöille tilapäistä suojaa Nairobin naisille tarkoitetusta turvakodista.
Credo-kummiohjelman kummin tehtäviin kuuluu ensisijaisesti rukoileminen nuoren puolesta. Mahdollisuuksien mukaan myös taloudellisen tuen tarjoaminen sekä yhteydenpito on toivottua.

 

Mikäli tahdot ryhtyä kummiksi yhdelle tai useammalle tytölle Credo-ohjelman kautta, se onnistuu ilmoittautumalla Sleyn lähetysosastolle Sinikka Ahvenaiselle, sinikka.ahvenainen@sley.fi tai Sleyn lähetystyöntekijälle Satu Arkkilalle, satu.arkkila@sley.fi.
Jos tahdot tukea maasaityttöjen elämää Keniassa ryhtymättä kummiksi, voit tehdä lahjoituksen klikkaamalla tästä.

 

Aiheet