Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Bellingcatille vapaaehtoistyötä tekevä Kari Hiltunen luovutti reserviläisvarusteensa ukrainalaiselle naissotilaalle

 
– Tiedustelu veti mukanaan. Teen jonkin verran vapaaehtoistöitä Bellingcatille, sanoo reserviläisurheilua jo parikymmentä vuotta harrastanut Kari Hiltunen.

– Tiedustelu veti mukanaan. Teen jonkin verran vapaaehtoistöitä Bellingcatille, sanoo reserviläisurheilua jo parikymmentä vuotta harrastanut Kari Hiltunen. Kuva: Mikael Juntunen

Vaimo asettui voimakkaaseen vastarintaan, kun Kari Hiltunen kertoi puolisolleen aikeistaan lähteä taistelemaan Ukrainan asevoimien riveihin. Nyt rovaniemeläisen luotiliivejä kantaa Ukrainan kansalliskaartin naissotilas.

Vaimo asettui voimakkaaseen vastarintaan, kun Kari Hiltunen kertoi aikeistaan lähteä taistelemaan Ukrainan asevoimien riveihin. Nyt rovaniemeläisen luotiliivejä kantaa Ukrainan kansalliskaartin naissotilas.

Rovaniemellä asuva Kari Hiltunen on harrastanut reserviläisurheilua kahden vuosikymmenen ajan. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan sai miehen levottomaksi.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Tarkka-ampujakurssit käynyt Hiltunen halusi tehdä jotain konkreettista Ukrainan itsenäisyyden puolesta. Hän teki päätöksen lähteä Kiovaan – ja pyrkiä sieltä itärintamalle sotimaan Z-miehiä vastaan.

”En epäillyt hetkeäkään, etteivät omat varusteeni kuuluisi tässä tilanteessa ukrainalaisille.”

Ensimmäinen taistelu käytiin kuitenkin Rovaniemellä, Hiltusten kotona. Sen salamasodan Kari Hiltunen hävisi. Lilja-vaimon käskystä oli jäätävä Harkovan sijaan napapiirille.

– Olen hankkinut luotiliivit, kengät ja kaikki tarvittavat varusteet. Seuraavaksi tuli sydämelle, että ukrainalaiset tarvitsevat nyt näitä enemmän kuin minä, kertasi Kari Hiltunen sotasuunnitelmiaan Radio Dein Herätys!-aamulähetyksessä tänään torstaina.

Seuraavaksi Hiltunen kertoi auttamishalustaan tuttavalleen, jonka tiesi toimittavan sotilasvarusteita Ukrainaan.

– En epäillyt hetkeäkään, etteivät omat varusteeni kuuluisi tässä tilanteessa ukrainalaisille.

Ukrainalaiset osasivat odottaa suurhyökkäystä Krimin valtauksen jälkeen

Hiltusen ystävä järjesteli yhteydet Ukrainaan ja sopi varustekuljetukset.

– Kun menin luovuttamaan varusteita, ukrainalainen naissotilas otti ne vastaan. Sanoin hänelle, että tarvitsette näitä enemmän kuin minä itse. Sanani kuultuaan sotilas purskahti itkuun, kuvaili Hiltunen vierailuaan Radio Dein lähetyksessä.

Kotona miehensä päätöksestä huojentunut vaimokin oli leppynyt ja liittänyt lähetykseen sidetarpeita sekä lastentarvikkeita.

– Sotilas kertoi minulle, että vuodesta 2014 lähtien he ovat maassaan valmistautuneet laajempaan sotaan. He kertoivat tienneensä, että tämä Venäjän hyökkäys vielä tapahtuisi.

”Ukrainalaiset ovat pitäneet huolen siitä, että meillä on aika rauhallista tällä hetkellä.”

Yhtä ja toista tietää myös Kari Hiltunen. Kauppatieteitä ja tiedustelua Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden opettajan Martti J. Karin johdolla opiskellut rovaniemeläinen tekee vapaaehtoistyötä tutkivan journalismin verkostolle Bellingcatille.

– Olin valmis lähtemään ampumaan itse, mutta kun lupa ei hellinnyt, niin päätin tehdä edes näin.

Bellingcatin projektissa Hiltunen onnistui selvittämään muun muassa Venäjän Petsamon eliittipataljoonan kohtalon. Pataljoona oli siirretty Venäjän luoteisimmasta kolkasta Ukrainaan, missä se tuli myöhemmin tuhotuksi.

– Ukrainalaiset ovat pitäneet huolen siitä, että meillä on aika rauhallista tällä hetkellä.

Jos Hiltusen suunnitelma lähteä tarkka-ampujaksi olisi toteutunut, olisi hän omien sanojensa mukaan mieltänyt tehtävän Suomen puolustamiseksi.

– Kyllä Putin olisi valmis laajentamaan Venäjää Suomeenkin. Ajattelen, että niin kauan kuin ukrainalaiset jaksavat siellä, meillä ei ole hätää.

Nyt Hiltunen on turvassa napapiirillä, mutta hänen luotiliivinsä ovat Itä-Ukrainassa.

– Toivottavasti luotiliivit ovat suojanneet siellä. Toivon sen sotilaan olevan yhä hengissä, jolle ne annettiin.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)