Australian katolisella kirkolla yli 4 400 hyväksikäytön uhria

 

Australian katolinen kirkko on viime vuosikymmeninä jättänyt tutkimatta yli 4 400 ilmoitusta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tekijöinä ovat olleet kirkon omat työntekijät.

Vuosien 1950 ja 2010 välillä uhrit tekivät ilmoituksia, jotka koskivat papistosta yhteensä seitsemää prosenttia.

Yhdessä seurakunnassa peräti 40 prosenttia papeista käytti lapsia seksuaalisesti hyväkseen. Kaikkiaan Australian katoliselle kirkolle tehtiin ilmoituksia 4 444 lapsen hyväksikäytöstä vuosina 1980-2015.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Epäilyt kohdistuivat 1 900 katolisen kirkon työntekijään, joista noin 570 oli pappeja. Valtaosa uhreista on ollut poikia, keski-iältään 11,6-vuotiaita. Tyttöjen keski-ikä on ollut 10,5 vuotta.

Järkyttävät tiedot ovat peräisin australialaiselta komissiolta, joka perustettiin vuonna 2012 tutkimaan katolisen kirkon piirissä tapahtunutta hyväksikäyttöä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan tutkintakomission kuulemistilaisuudessa puhunut juristi Gail Furness luonnehti uhrien kertomuksia masentavan samankaltaiseksi. Lapset oli jätetty huomiotta. Heitä oli jopa rangaistu.

Syytöksiä ei tutkittu, vaan dokumentteja hävitettiin ja pappeja siirreltiin paikkakunnille, joissa heidän taustoistaan ei tiedetty. Furnessin mukaan salailu ja jälkien peittely olivat voimissaan.

Australian yleisradioyhtiön mukaan katolisen kirkon edustaja puhkesi maanantain 6.2. kuulemistilaisuudessa itkuun kuullessaan selvityksen tulokset.