Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Kirkko nauttii yhä luottamusta

 

Kesäkuun alusta lähtien jumalanpalveluksiin voi osallistua kirkossa. Sisäkuva Rantasalmen kirkosta. Kuva: Sari Savela

Erittäin paljon kirkkoon luottavien suomalaisten määrä on kasvanut viime vuosien aikana. Tämä käy ilmi Helsingin Sanomien tuoreesta gallupista.

Helsingin Sanomat on kartoittanut suomalaisten luottamusta turvallisuuteen liittyviin instituutioihin. Lauantaina 4.2. julkaistujen tulosten mukaan se on säilynyt kansainvälisesti poikkeuksellisen korkeana.

Poliisi ja Puolustusvoimat pitävät kärkisijoja. Myös kirkkoa arvostetaan. Lähes kaksi kolmesta suomalaisesta luottaa kirkkoon vähintään melko paljon.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Vuoden 2005 tutkimuksessa kirkkoon luotti erittäin paljon 13 prosenttia vastaajista. Nyt vastaava luku oli noussut 16 prosenttiin. Toisaalta myös niiden osuus, jotka eivä luota lainkaan kirkkoon oli kasvanut. Kun heitä vuonna 2005 oli kuusi prosenttia niin nyt heitä oli jo kymmenesosa vastaajista.

Suomalaisten luottamus Poliisiin, Puolustusvoimiin ja kirkoon on vahvaa taustasta ja varallisuudesta riippumatta.  Helsingin Sanomien verkkosivulla todetaan, että ”kaikki väestöryhmät luottavat niihin huomattavan paljon”.

Luottamus kirkkoon on vahvaa ylempien toimihenkilöiden ja useiden eläkeiässä olevien keskuudessa. Helsingin Sanomat kertoo myös, että melko moni vasemmistoliitonkin kannattaja luottaa kirkkoihin. ”Tosin heistä keskimääräistä useampi (43 %) ei näe syytä ajatella niin. Joka kolmas vihreän liiton kannattaja kertoi luottavansa kirkkoihin melko vähän.” ”Maaseudulla asuvista keskimääräistä useampi luottaa kirkkoihin.”

Gallupin toteutti Kantar TNS Helsingin Sanomien toimeksiannosta. Tutkimuksen aineisto kerättiin 1001 puhelimessa haastatellulta viime joulukuun puolivälissä.

Tutkimukseen osallistuneille lueteltiin viisitoista organisaatiota ja pyydettiin kertomaan, kuinka paljon he luottavat kuhunkin.