Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Arto Merisalo nöyränä hovioikeuteen: ”Jos on istuttavaa, istun ja otan opiksi”

 

– On se hovioikeuden päätös ihan mikä tahansa, niin siihen tulen tyytymään, toteaa Arto Merisalo Jokelan vankilassa.

Merisalo tuomittiin huhtikuussa 2012 Helsingin käräjäoikeudessa törkeistä velallisen epärehellisyysrikoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista, törkeästä lahjuksen antamisesta, rekisterimerkintärikoksesta sekä kirjanpitorikoksesta kuudeksi vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Arto Merisalo valitti tuomiosta hovioikeuteen ja on odottanut päätöstä tutkintovankeudessa. Merisalo arvioi hovioikeuden päätöksen tulevan touko-kesäkuussa. Hän luottaa, että suomalainen oikeuslaitos tekee oikean ratkaisun, eikä halua enää jatkaa oikeusprosessia:

– Jos jotain on istuttavaa, niin sitten istutaan se tuomio pois ja otetaan opiksi. Tehdään parannus ja käännetään linjat elämässä siltä osalta, missä väärin on tehty ja analysoidaan ne ihan pohjamutia myöden.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Merisalo myöntää, että hän on tehnyt virheitä, vääriä ratkaisuja ja valintoja.

– Jos hovioikeus toteaa, että näissä Novan asioissa on väärin tehty ja väärin tapahtunut, niin minä olen yhtenä avainhenkilö ollut niistä vastuussa ja kannan myös vastuuni siltä osin. Ihan nöyrällä mielellä otan sen vastaan, mitä sieltä nyt sitten hovioikeus antaa.

VALTION TARJOAMA PAKKOLOMA

Arto Merisalosta maailman pienentyminen vankilaan tuntui aluksi shokilta ja rangaistus kohtuuttoman kovalta verrattuna Suomessa annettuihin tuomioihin talousrikoksissa. Vuoden istumisen jälkeen vankilassa olo tuntuu jo hyödylliseltä pysähtymiseltä ja irtautumiselta oravanpyörästä. Takana on viiden vuoden vaalirahakohu julkisuuden mankelissa.

– Hyvä pakkoloma siinä mielessä, että olin sellaisessa oravanpyörässä ja pyörityksessä ollut pitkään. Kymmenen edellistä vuotta olin istunut 2000 palaveria vuodessa ja ajanut parhaana vuonna autolla melkein 180000 kilometriä, istunut puhelimessa, istunut tietokoneen ääressä ja ollut semmoisessa hullunmyllyssä ja oravanpyörässä.

Jokelan vankila on oma pieni maailmansa aitojen sisäpuolella. Siellä on kirkko, kirjasto, hammaslääkäri, lääkäri, psykologi, opinto-ohjaajaa, pappi, harrastetiloja, kuntosalit, pelihallit, kauppa ja kanttiini.

Arto Merisalo mielestä vankila on armeijan ja leirikoulun välimuoto.

– Kyllä täällä yllättävän hyvin vaan aika menee. Täällä on tietyt rutiinit ja järjestykset, minkä mukaan eletään. Niin pieneen maailmaan kun ihminen laitetaan, ihminen myös halutessaan sinne sopeutuu.

”KAIKELLA ON TARKOITUS”

Arto Merisalo herää aamulla aikaisin ja viettää tunnin rukoillen ja hiljentyen. Kyseessä ei kuitenkaan ole vankilassa tapahtunut uskoontulo, sillä Arto Merisalo koki hengellisen heräämisen jo 22 -vuotiaana.

Mutta vankilassa Merisalolla on ollut aikaa rukoilla, lukea Raamattua ja hengellistä kirjallisuutta sekä tehdä maailman pisintä matkaa, matkaa omaan itseensä.

– On ollut aikaa miettiä kaikkia asioita, mitä on tullut tehtyä väärin ja missä on tullut tehtyä virheellisiä ratkaisuja. Totta kai on joutunut kelaamaan mennyttä elämää ja miettimään kaikkia vuosien ja vuosikymmentenkin aikaisia elämänratkaisuja. Tämä on ollut sellainen hyvä inventaariohetki.

Vankeusrangaistus ei ole horjuttanut Arto Merisalon uskoa Jumalaan:

– Olen kuitenkin luottanut ja luotan nytkin istuessani siihen, että mitään ei tapahdu niin, ettei Jumala olisi tätä ennalta oikeaksi ja viisaaksi nähnyt. Uskon, että tällä kaikella on tarkoituksensa.

TULEVAISUUS AVOINNA

Arto Merisalo on edelleen vahvasti esillä julkisuudessa. Hän kirjoittaa vankilasta blogeja Uuden Suomen verkkolehteen, toimittajat käyvät haastattelemassa, häntä käydään kuvaamassa tv-dokumenttia varten ja hän kirjoittaa omaa elämäkertaa.

– Yritän kirjoittaa mahdollisimman objektiivisesti, mutta tietysti se on minun näkemykseni kaikista tapahtumista ja asioista. Ilman sitä, että siinä olisi mitään katkeruutta, kaunaa, koston halua ketään kohtaan. Siinä käsitellään paljon mielenkiintoisia ihmisiä eri elämänalueilta, mutta ei kenenkään tarvitse sitä pelätä.

Arto Merisalon ystävät ja tuttavat eivät ole häntä hylänneet. Vankilassa ovat vierailleet useat julkisuudessakin tutut ihmiset sekä hengelliset vaikuttajat.

– Se on ollut hirveän suuri ilo, että ihmiset ovat kulkeneet niin minun kuin näiden minulle tärkeiden läheisten rinnalla.

Arto Merisalo kertoo, että hänen tulevaisuutensa suhteen on esitetty jo monenlaisia mahdollisuuksia eri tahoilta. Mies sanoo kuitenkin olevan vielä täysin auki, mitä hän tekee vapautumisensa ja kirjan julkaisun jälkeen.

– Ihan nöyrällä mielellä tässä odottelen, että minkälaiset ovat sitten ne tulevat ajat. Antaa tuon taivaan isän johdattaa.

Kuuntele Arto Merisalon haastattelu Radio Dein Ajankohtaistunnilla torstaina 2.5. klo 9.00. Uusinta klo 13.00 ja yöllä klo 01.00.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)