Arkkipiispa Kari Mäkinen: Suhde Jumalaan ei ole markkinasuhde

 

Arkkipiispa Kari Mäkinen näkee reformaation ytimessä viestin armosta, joka ei ole ansaittavissa.

-Reformaation peruskysymys on se, että pelastuskysymys ei ole kauppatavaraa. Elämän perustavimmat ja kaikkein olennaisimmat kysymykset, siis missä ihminen on Jumalan edessä, se on kokonaan muuta kuin kaupankäyntiä. Se on perustava näkymä armosta, jonka varassa ihminen viime kädessä kaikessa on, se on reformaation ydintä, arkkipiispa Kari Mäkinen summaa.

Arkkipiispa muistuttaa, että tämä ydinkysymys kestää aikojen muuttumista.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

-Ajattelen, että se on edelleen ajankohtainen, koska ihminen on sama. Ihminen ei perustaltaan muutu sillä tavoin, etteikö ihmisen ydinkysymykset olisi samat; kysymykset syntymästä, kuolemasta, yksinäisyydestä, elämän tarkoituksesta ja syyllisyydestä.

Aikamme kulttuuri haastaa Jumalan armoa.

-Me elämme kulttuurissa ja yhteiskunnassa, jossa ihmisen täytyy tavattoman paljon lunastaa olemassaoloaan ja merkitystään omilla teoillaan, saavutuksillaan ja pyrkimyksillään.  Tällaisessa ympäristössä ”yksin armosta” -viestillä ja -sanomalla on minusta erityinen paino, arkkipiispa pohtii.

-Ihmisen ja Jumalan välinen suhde on riippuvuussuhde ja armon suhde. Armo on jotain sellaista, jota ei voi toisilla sanoilla selittää, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoo.

Minne kirkkolaiva on matkalla reformaation juhlavuoden jälkeen? Tammikuussa alkanut Armoa 2017 ohjelmasarja saapuu nyt päätökseensä ja ohjelman viimeisessä osassa on vieraana arkkipiispa Kari Mäkinen. Kuuntele Armoa 2017 –ohjelmasarjan viimeinen jakso Radio Deistä torstaina klo 09:05 (ja uusintana klo 13:05). Torstain radioinnin jälkeen koko ohjelmasarja on kuunneltavissa Radio Dein ohjelma-arkistosta tästä linkistä. Lämmin kiitos mukanaolostasi!