Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Ami Aspelundilla, 70, olo on Niin kuin taivaassa!

 
Teatterin näyttämöllä ryhmä näyttelijöitä rooliasuissaan, Ami Aspelund valkoisessa, pitkässä vaatteessa, selässään enkelin siivet.

Ami Aspelund (vas.) tähdittää nyt musikaalia Seinäjoella. Kuva: Jukka Kontkanen, Seinäjoen kaupunginteatteri

Ami Aspelund elää esiintyvänä taiteilijana uransa kiireisintä aikaa. Meneillään ovat juhlakonserttien sarja ja Niin kuin taivaassa -musikaalien esitykset Seinäjoen kaupunginteatterissa.

Siitä on 50 vuotta aikaa, kun suomalaiset saivat kuulla Apinamiehestä. Vaasalaistyttö lauloi: ”Sinussa on roimaa, alkumiehen voimaa.”

Sen jälkeen artisti löysi itsestään myös komediennen lahjoja. Niiden myötä tulivat 1970- ja 1980-lukujen ravintolashow´t, joista TV2 teki ruutuun suuria katsojamääriä keränneitä taltiointeja.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

Silloin show rakennettiin lavasteita myöten aina uuteen paikkaan. Tiimiin kuului oma ompelijakin.

Vuonna 1983 Ami Aspelund sijoittui Euroviisuissa 11. sijalle Fantasiaa-kappaleellaan.

Tällä vuosituhannella hänet on nähty näytelmien ja musikaalien rooleissa.

– Olen valtavan kiitollinen siitä, että olen saanut tehdä pitkän uran yleisöjä viihdyttäen. Häkellyttävää on se, että juuri nyt olen esiintyjänä kiireisempi kuin koskaan aiemmin.

Amin albumi -juhlakiertueesta ovat vielä jäljellä konsertit Tampereella ja Salossa.

Uskon tielle

Yksi merkittävä tapahtuma artistin elämään osui vuonna 1987, jolloin hän lähti kuuntelemaan yhdysvaltalaista evankelistaa, Billy Grahamia, Helsingin Olympiastadionille.

Siellä Aspelundin sisarukset – Ami ja Monica – sekä heidän äitinsä kävelivät alttarille rukoiltavaksi ja päättivät lähteä uskon tielle.

– Tahdon käydä ehtoollisella, olla kristittyjen yhteydessä ja rukoilla. Olen myös pyytänyt tämän syksyn kiireisiin voimia – ja koen, että olen niitä myös saanut, artisti kertoo iloisesti.

50-vuotisen uran kunniaksi järjestetyt konsertit eivät ole hengellisiä. Yhdessä kappaleessa on kuitenkin Ami Aspelundin mielestä erityistä syvyyttä, norjalaisessa Flodenissa:

– Vapaasti suomentaen siinä kysytään, miksi en useammin kylve virtaavassa vedessä. Miksi en ammenna lähteestä vettä?

– Itseäni nuo sanat muistuttavat siitä, miten Jeesus on elävän veden lähde. Siitä juovat eivät koskaan ole janoisia.

Juhlakonsertissa heijastetaan näyttämölle kuvia ja videopätkiä Yle Arkiston sopimuksella 80-luvun showtuotannoista. Yleisö saa kuulla ”uudessa kuosissa” Euroviisujen edustusbiisin, Apinamiehen sekä tuoreita levytyskappaleita ja musikaalisävelmiä, jotta ohjelmisto kattaisi koko 50 vuoden matkan.

Tarina pikkukylän kuorosta

Ami Aspelund nähdään myös Seinäjoen kaupunginteatterissa Niin kuin taivaassa -musikaalissa, enkelin siivet selässään.

Musikaali kertoo pikkukylän kirkkokuorosta, jonka kuvioita myllertää paikkakunnalle ilmaantunut, lapsuudenmaisemistaan rauhaa etsivä kapellimestari.

– Olen vaikuttunut siitä, miten taitavasti ja puhuttelevan monikerroksisesti Tuomas Parkkinen on musikaalin ohjannut, toteaa Aspelund vilpittömästi.

– Itse olen kirkkokuorolaulajan roolissa, jouluevankeliumiakin seimen ääressä välittämässä.

Isoon esiintyjäkaartiin kuuluu 20 ammattinäyttelijää, lapsinäyttelijöitä sekä Sorja-kuoron ja Etelä-Pohjanmaan Mieslaulajien kuorolaisia. Orkesterissa soittaa 12 muusikkoa kerrallaan.

Koreografiasta vastaa Tanssii tähtien kanssa -tv-ohjelmasta tuttu tuomari, Jukka Haapalainen.

Amin albumi -konsertit soivat Tampere-talossa 4.11. kello 19.30 ja Salon Kulttuuritalo KIVASSA 11.11. kello 18.

Niin kuin taivas -musikaalia esitetään Seinäjoen kaupunginteatterissa 27.4.2024 saakka.

Ami Aspelund juhlii konsertein 50-vuotista uraansa estradilla. Kuva: Pette Rissanen