Kansanedustaja Sari Tanus varoittaa antisemitismin nostavan päätään: ”Pitää syynätä, mihin kehitysyhteistyömiljoonat ovat valuneet”

 
Sari Tanus pitämässä puheenvuoroa eduskunnan täysistunnossa.

Sari Tanus eduskunnan täysistunnossa. Kuva: Kimmo Brandt / Eduskunta

– Miksi ihmisten elinolosuhteet eivät ole paremmat, vaikka Gazaa on tuettu niin paljon ja pitkään, hämmästeli kansanedustaja Sari Tanus maanantai-iltana Radio Deissä. Kd:n kansanedustaja varoittaa antisemitismin nostavan uudelleen päätään.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoo seuraavansa Israelin ja Hamasin välistä konfliktia sekä Euroopan turvallisuustilannetta huolestuneena.

– Viimeistään nyt ihmisten silmien on täytynyt aueta. Hamas on brutaali terroristijärjestö, joka on tehnyt kauheuksia. Kyse ei ole vain kahden osapuolen sodasta. Hamas on tappanut julmasti ihmisiä, raiskannut naisia, ottanut panttivangeiksi naisia ja nuoria. Julmuudet ovat silmittömiä, joita ei ihmisjärki voi ymmärtää, kuinka paha raivoaa.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Radio Deissä kansanedustaja ilmoitti pelkäävänsä väkivaltaisuuksien ja vihan kierteen leviävän laajalle.

– Antisemitismi on nostanut päätään. Yllätyshyökkäystä ovat Hamasin kannattajat juhlineet. Olemme myös kuulleet, että Hamas on kehottanut iskuihin eri puolilla maailmaa.

– Hamasin tavoitteena on tuhota koko Israel ja tappaa juutalaiset.

”Miksi ihmisten elinolosuhteet eivät ole paremmat, vaikka Gazaa on tuettu niin paljon ja pitkään?”

EU sekä Pohjoismaat ovat vuosien saatossa suunnanneet Gazaan mittavan määrän kehitysyhteistyövaroja. Kansanedustajan mielestä edessä on avustusprojektien kriittinen tarkastelu.

– Sinne on virrannut miljardeja avustusrahaa. Elinolosuhteet ovat primitiiviset siellä. Peräänkuuluttaisin sitä, että pitää syynätä paremmin, mihin nämä miljoonat ovat valuneet. Miksi ihmisten elinolosuhteet eivät ole paremmat, vaikka Gazaa on tuettu niin paljon ja pitkään?

Tanuksen mukaan hänen puolueensa on monella eduskuntakaudella muistuttanut, että kehitysyhteistyövarojen kanavoitumista väärään käyttöön ei tule sallia. Vahingolliseksi esimerkiksi hän nostaa palestiinalaisalueella käytössä olevat lasten ja nuorten oppikirjat.

– Tarkalla kammalla pitäisi käydä läpi oppikirjojen sisältö ja rahojen käyttö.

Suomi on rahoittanut merkittävästi palestiinalaishallinnon koulutussektoria yhdessä Norjan, Irlannin, Saksan ja Belgian kanssa. Ministeriön tuottamien oppikirjojen sisältöä on kritisoitu maailmankuvaltaan radikaalin islamistiseksi.

Euroopan parlamentti antoi kolme vuotta sitten päätöslauselman, jossa palestiinalaishallinto tuomittiin vihapuheen ja väkivaltaisen aineiston sisällyttämisestä koulukirjoihin.

– Lapset ja nuoret opiskelevat siellä oppikirjoista, joissa kenties lietsotaan vihaan juutalaisia kohtaan ja ihannoidaan itsemurhaiskuja sekä tappamista.

 
Dei, sävelmatka, artikkeliban 31.5.- (2/2)