Amerikkalainen kardinaali hyllytetty virasta hyväksikäyttösyytöksen vuoksi

 

Kardinaali McCarrick Roomassa. Kuva: Roman Catholic Archdiocese of Boston@Flickr.com. CC BY-ND 2.0.

Theodore McCarrick on korkea-arvoisin yhdysvaltalainen katolinen pappi, joka joutuu kurinpitotoimien kohteeksi alaikäisten hyväksikäyttösyytösten vuoksi.

Eläkkeellä oleva roomalaiskatolisen kirkon Washingtonin D.C.:n arkkipiispa, yhdysvaltalainen kardinaali Theodore McCarrick on hyllytetty kaikista julkisista papillisista tehtävistä, uutisoi The New York Times kesäkuussa.

McCarrickia syytetään alaikäisen pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä 1970-luvulla, kun hän toimi pappina New Yorkin arkkihiippakunnassa. Hiippakunnan hyväksikäyttöjä käsittelevä hallintoelin totesi syytökset uskottaviksi, ja kirkon johto on käskenyt McCarrickia lopettamaan papilliset tehtävät. Kardinaalia ei kuitenkaan voida syyttää enää rikoksesta, koska tapahtumat ovat osavaltion lain mukaan vanhentuneet. McCarrick on korkea-arvoisin yhdysvaltalainen katolinen pappi, joka joutuu kirkon kurinpitotoimien kohteeksi alaikäisten hyväksikäyttösyytösten vuoksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

The American Conservative –lehden blogisti Rod Dreher sekä The New York Timesin konservatiivikolumnisti Ross Douthat kirjoittavat monien tienneen siitä julkisesta salaisuudesta, että McCarrickillä oli tapana häiritä seksuaalisesti pappisseminaarin opiskelijoitansa, vaikka syytökset alaikäisten hyväksikäytöstä puuttuivatkin. Molemmat kirjoittajat epäilevät, että lisää häirinnän salailijoita löytyisi, jos tutkimuksia jatkettaisiin.

Katolisen kirkon pedofiliaskandaalia vuosia journalistina tutkinut ja sen vuoksi kirkon aikanaan jättänyt Dreher epäilee, että salailijoita voi löytyä myös journalisteista: hänen mukaansa The New York Timesilla oli vuonna 2012 käsissään McCarrickin häirinnän paljastanut freelance-toimittajan lehtijuttu, joka jätettiin selittämättömästä syystä julkaisematta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie