Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Alkoholismi yksi Mongolian suurimmista ongelmista

 

Raittiuden löytänyt Enhbat (oik.) ja hänen vaimosa Altantamir haluavat auttaa alkoholin kanssa kamppailevia.

Tsetserlegin alkoholistikeskus Mongoliassa tarjoaa vertaistukea alkoholismista kärsiville. Keskuksen ensimmäinen tavoite on asukkaiden raittius. Pastori Idreen mukaan toinen tavoite on, että ihmiset löytäisivät Jeesuksen elämäänsä.

Teksti: Lahja Nokelainen ja Outi Rajala, Kuvat: Lahja Nokelainen

Tsetserlegin alkoholistikeskuksessa Mongoliassa ensimmäinen tavoite on asukkaiden raittius. ”Toinen tavoite on lukea Raamattua”, kertoo itsekin alkoholistitaustalta ponnistanut Arhangain Hairiin Medee -seurakunnan pastori Idree. Alkoholistikeskuksen tavoitteena on auttaa ihmisiä tulemaan Jeesuksen luokse. ”Toivon, että Jumalan rakkaus näkyy keskuksen ilmapiirissä.” Keskuksessa asuu tällä hetkellä kolme miestä. He tekevät talon töitä, lukevat Raamattua ja osallistuvat seurakunnan aktiviteetteihin.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

Idree-pastori on tehnyt työtä alkoholistien parissa vuodesta 2009, jolloin hän asui vielä Mandalgovissa. Vuonna 2011 hän muutti Tsetserlegiin Arhangain maakuntaan ja jatkoi työtä siellä. Alkoholistityöhön kuuluu alkoholistikeskuksen lisäksi valistustyötä, jota Idree tekee kouluissa ja muissa virastoissa pyrkien tavoittamaan nuoria ja nuoria aikuisia. Hän tekee työtä pääosin yksin, mutta välillä hän saa apua seurakuntalaisilta ja entisiltä alkoholin liikakäyttäjiltä.

Alkoholistikoti on muuttanut asukkaiden lisäksi monien sellaistenkin ihmisten elämää, jotka kuulevat sen toiminnasta. 50-vuotias kolmen lapsen isä Ehnbat on yksi heistä. Lääketiedettä opiskellut Ehnbat työskenteli aikoinaan kymmenen vuotta kylissä yhdessä lääkärin kanssa. Enhbat kertoo tavanneensa Idreen ensimmäisen kerran Ulaanbaatarissa vuonna 2006 aikana, jolloin Enhbat käytti liikaa alkoholia. ”Olin useiden vuosien ajan toisinaan mukana kirkon toiminnassa ja toisinaan repsahdin juomaan. Vuonna 2015 tapasin Idreen uudelleen Tsetserlegissä ja hän kertoi minulle Jeesuksesta.” Edelleen alkoholi vei mukanaan. Vasta tämän vuoden tammikuussa Enhbat lopetti alkoholin käytön ja alkoi käydä säännöllisesti seurakunnassa, missä hän kuuli enemmän Jeesuksesta.

Kuvassa Enhbat (vas.) ja pastori Idree

Alkoholinkäytön taustalla usein elämän tarkoituksettomuus

Enhbat on tutustunut Idreen tekemään työhön alkoholistikeskuksessa: ”Alkoholistien kanssa juttelu auttoi minua tekemään päätöksen, etten enää juo. Tästä on seurannut positiivisia vaikutuksia varsinkin perhe-elämääni. Nykyään vietän paljon aikaa kristittyjen ystävien kanssa, rukoilen ja kunnostan tiloja Tuvsruulehin kylässä.” Enhbat kertoo, että on paljon miehiä, joilla puuttuu elämän päämäärä ja siksi he juovat. ”Haluaisin auttaa näitä miehiä löytämään tiensä seurakuntaan ja nähdä heidän elämänsä muuttuvan.”

Enhbatin vaimo Altantamir, 44, työskentelee keittiössä Fair Field -hotellissa viidettä vuotta. Altantamir löysi uskon Jeesukseen vuonna 2006. ”Elämä oli rankkaa miehen juopottelukausina ja silloin koko vastuu perheestä oli minulla. Tänä aikana vanhin tyttömme piti vuoden taukoa opiskeluista, jotta pystyi auttamaan minua.” Enhbatin uskoontulo vaikutti ratkaisevasti koko perheen elämään. Nyt perheessä vallitsee rauha ja ilo. Lapset ovat tällä hetkellä 2-, 17- ja 20-vuotiaita.

Avioparin yhteisenä kiinnostuksen kohteena on auttaa muita perheitä, joilla on ongelmia alkoholin kanssa. ”Näkymme suuntautuu Tuvshruulehin kylään, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päästä Tsetserlegistä. Olemme olleet siellä mukana kunnostamassa rakennusta, johon suunnittelemme aloittavamme seurakunnan toimintaa. Haaveilemme myös erillisestä tilasta, jossa voisimme tehdä ennaltaehkäisevää terveys- ja valitustyötä.” Perhe haluaisi muuttaa Tuvshruulehiin syyskuussa, mutta vaimolle pitäisi ensin löytyä kylästä elinkeino, jotta se olisi taloudellisesti mahdollista.

Alkoholismi on yksi Mongolian suurimmista ongelmista. Kylväjän kesäkeräys Armoa aroille tukee alkoholistyötä Arhangain maakunnassa.

 

Aiheet