Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

4 suosittua nykyajan opetusta, joita et löydä Raamatusta

 
Piirros. Mies istuu haaraistunnassa, ja hänen päästään kasvaa puu, josta varisee lehtiä.

Alisa Childers tarttuu uutuuskirjassaan nykyaikaisiin opetuksiin, jotka eivät ole raamatullisia. Tällaisia opetuksia ovat esimerkiksi Sinä riität -tyyppiset iskulauseet. KUVA: ISTOCK

”Sinä riität” ja muut tunnetut iskulauseet saattavat kuulostaa tosilta mutta vievät harhaan, väittää Alisa Childers.

Moni kannustaa perustamaan elämän itseään varten. Meidän kannattaa asettaa itsemme etusijalle, jos haluamme tulla onnelliseksi. Me kuulumme vain itsellemme, emme kellekään muulle. Myös yhä useammat kristityt julistavat ”evankeliumia” itsestä. Se on kuitenkin kuin hiekalle rakentamista, sillä kestävä perustus on Jeesus, kirjoittaa Alisa Childers tuoreessa kirjassaan Live your truth and other lies (2022). Hän on tunnettu yhdysvaltalainen uskon puolustaja, bloggaaja ja podcast-juontaja.

”Siinä on merkittävä ero, elääkö omaa totuuttaan vai totuudessa”, Childers korostaa. Meitä ei ole tarkoitettu pitämään omia toiveitamme ja tunteitamme totuutena, vaan ylistämään elämällämme Jumalaa.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

Siinä on merkittävä ero, elääkö omaa totuuttaan vai totuudessa.

Seuraavassa neljä poimintaa Childersin kirjassaan käsittelemistä, ihmisten keksimistä totuuksista.

1. Sinä riität

Pikkuvauvan äitinä Alisa Childers kerran törmäsi naistenlehdessä juttuun, joka julisti, ettei haitannut, vaikka äitinä menetti hermonsa, ei mahtunut vanhoihin farkkuihinsa ja söi lohduksi epäterveellistä ruokaa. Jutun viesti kuului: sinä riität. Jutun tarkoitus oli varmasti lohduttaa, mutta Childers muistaa ajatelleensa päinvastaisesti lehden sivuja käännellessään. Hän ei missään tapauksessa riittänyt äitinä. Hän ei koskaan voisi antaa tytölleen kaikkea, mitä tämä tarvitsisi.

”Sinä riität” perustuu oletukseen, että ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyviä, Childers korostaa. Mutta Raamatun kautta tiedämme toisin. Jokainen vanhempi tietää sen myös: kun lapset esimerkiksi alkavat puhua, he oppivat nopeasti valehtelemaan ja ovat itsekkäitä. Ihmiset ovatkin alusta asti halunneet tehdä oman pään mukaan ja etsiä omaa mielihyvää.

Emme ole koskaan siis itsessämme riittävän hyviä, fiksuja, vahvoja, rehellisiä, lahjakkaita tai sitoutuneita – ja listaa voi jatkaa pitkään. Hyvät uutiset ovat kuitenkin tässä: Synnitön Jeesus tuli synniksi, jotta meistä voisi tulla vanhurskaita Jumalan edessä (2. Kor. 5:21). Jeesus korvasi meidän riittämättömyytemme sillä, että hän riittää.

***

Mitä ovat kolme muuta suosittua nykypäivän opetusta, jotka eivät ole raamatullisia? Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet