Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

”Alfa on paikka kääntää Jeesus-kortti”

 

– Paras lahja, jonka toiselle voi antaa, on tutustuttaa hänet Jeesukseen. Alfa on tähän helppo ja luonteva tapa, Suomen Alfan toiminnanjohtaja ja Verkosto-seurakuntayhteisön pastori Panu Pitkänen vinkkaa. KUVA: Mari Turunen.

Kesän aikana lanseerataan uusi suoratoistomateriaali, joka tekee Alfa-kurssin käynnistämisestä entistä helpompaa. Ruotsissa vastaava materiaali siivitti kurssien määrän reippaaseen kasvuun viime vuonna ja nyt samaa odotetaan Suomessa.

Joillekin ihmisille on luontaista  tutustua uusiin ihmisiin ja olla ystävällinen, toiset taas saattavat kallistua ennemmin totuuden töräyttelyyn. Mutta miten tuoda Jeesus mukaan keskusteluun?

Tämän monelle tutun kinkkisyyden tunnistaa myös itsessään Suomen Alfan uusi toiminnanjohtaja Panu Pitkänen.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Tapaamme Pitkäsen kanssa Helsingin yliopiston kahvilassa, alueella, jossa moni urbaani nuori aikuinen kaipaa hengellisyyttä, mutta vierastaa kristinuskoa.

– Ihmiset eivät halua, että heidän ylleen kaadetaan valmiita vastauksia, ja tämä on globaali tilanne. Se haastaa meidät seurakunnissa kasvamaan pois tuputtamisen ja oikeassa olemisen tarpeestamme.

Hänen mukaansa ihmisiin vetoaa ennemminkin turvallinen tila, jossa avoin keskustelu uskon kysymyksistä on mahdollista. Ja juuri sitä Alfa tarjoaa.

Alfan aloittamisen kynnys madaltuu

Ensi syksynä Alfa-kurssin järjestäminen on entistäkin helpompaa, sillä kesän aikana viimeisetkin Alfa-sarjan suomeksi tekstitetyt jaksot ladataan kokeilealfaa.fi verkkosivustolle.

– Tämä on huikea lahja, jonka britit ovat tehneet kaikkien käyttöön. Uusi sarja on visuaalisesti todella laadukas, eikä sen äärellä tarvitse kokea myötähäpeää. Nyt on helppoa sanoa kaverille, että laita Netflix tauolle ja katsotaan Alfaa, Pitkänen hehkuttaa.

Kurssia varten tarvitaan kokoontumispaikka, ruokaa ja läppäri, tabletti tai isommalle porukalle dataprojektori, josta katsella Alfan opetus. Yhteinen ruokailu mahdollistaa rentoutumisen ja luontevan rupattelun, minkä jälkeen ihminen on avoimempi kuuntelemaan opetuksen ja keskustelemaan sen herättämistä ajatuksista.

Viime vuonna Ruotsissa lanseeratun uuden materiaalin laatu ja järjestämisen helppous siivittivät Alfa-kurssien määrän kasvuun ja samaa kehitystä Pitkänen toivoo myös Suomeen.

Meillä kursseja pidetään seurakuntien lisäksi jo vankiloissa, oppilaitoksissa, kuntosaleilla ja armeijassa.

Uuden kulttuurin luoma kasvuhaaste

Kun Espoon vapaaseurakunnan Alfa-kurssilla tarvittiin opettajaa tuuraamaan, Panu Pitkänen astui remmiin. Seurakuntaan saapuessaan hän moikkasi ovensuussa tupakalla ollutta porukkaa. Kohta samat miehet istuivat kuuntelemassa opetusta ja olivat jälleen röökillä, kun pastori teki lähtöä. Yksi heistä kertoi Pitkäselle olevansa toisella Alfa-kurssillaan, sillä ensimmäisestä ei jäänyt mitään mieleen, kun hän oli niin aineissa.

– Kotona sanoin vaimolle, että nyt on Pyhä Henki tullut seurakuntaan, kun siellä tuoksuu tupakan savu! Monilla uskon avautumien on pitkä prosessi. Meidän on annettava ihmisten liukua Jumalan syliin ja kunnioitettava tätä prosessia.

Tähän liittyy myös mahdollisuus tulla seuraavalle kurssille vapaaehtoiseksi, vaikka kaikki evankeliumin aarteet eivät olisi vielä kirkastuneet.

Mutta mitä Alfan pitäminen maksaa? Tätä Pitkäseltä kysytään usein.

– Toisaalta Alfa ei maksa mitään, toisaalta se maksaa äärettömästi.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että kurssin taloudelliset kustannukset koostuvat lähinnä tarjoilukuluista. Mutta se, mikä todella maksaa, on sisäinen prosessi.

– Me muutumme, kun olemme pakotettuja luottamaan Jumalan hoitavan kunkin kurssilaisen tilanteen, olipa se millainen hyvänsä.

Prioriteetit kohdalleen

– Jeesuksen vertauksessa lähdettiin hakemaan yhtä eksynyttä lammasta ja jätettiin ne 99 muuta, mutta me olemme sen yhden kanssa karsinassa. Missä ne 99 ovat? Pitkänen kysyy ja haastaa samalla itseäänkin näkemään ihmiset, jotka eivät ole vielä mukana seurakunnassa.

Prioriteetit paljastuvat tarkastelemalla seurakunnan ajan, resurssien ja rahankäyttöä.

– Jos haluamme Alfan menestyvän, siitä on tultava meille prioriteetti. Hyvän kierre syntyy, kun kurssi järjestetään säännöllisesti keväisin ja syksyisin.

Hämmentävän puhuttelevan esimerkin tarjoaa Alfa-kurssin isä, Lontoossa sijaitsevan Holy Trinity Brompton (HTB) seurakunnan kirkkoherra Nicky Gumbel. 1990-luvulla hän opetti seurakunnan Alfa-kursseilla, mutta pikku hiljaa hän antanut tilaa nuoremmille. Siitä huolimatta hän on mukana joka ainoalla kurssilla, joita HTB:ssa järjestetään kolmesti vuodessa.

– Nicky Gumbel kertoi toukokuussa Alfa-konferenssissa, että meneillään on hänen 78. Alfa-kurssinsa putkeen. Nykyisin hän toimii pienryhmässä apuohjaajana, eli hän lähinnä kuuntelee. Mutta hän haluaa olla siellä, missä Jumala kohtaa ihmisen.

Tällainen priorisointi on merkinnyt monista arvovaltaisista puhujavierailuista kieltäytymistä.

Pitkäselle Alfa ei ole itse tarkoitus vaan väline, joka tuntuu toimivan länsimaisessa kulttuurissa 2000-luvulla elävien tavoittamiseen. Saman ovat huomanneet sadat kursseja pyörittävät työntekijät ja vapaaehtoiset. Imuun päästyään monet eivät koe kurssin tiimissä toimimista taakoittavana, vaan päinvastoin, Alfa antaa tekijöillekin valtavasti.

Paikka kääntää Jeesus-kortti

Osallistuessaan vuosi sitten HTB:n järjestämään johtajuusseminaariin Panu Pitkänen istahti seurakunnan yhteydessä sijaitsevan kahvilaan. Pian hän sai seuraa kahvilaan sattumalta poikenneesta lääkäripariskunnasta. Kävi ilmi, että pakistanilainen mies tuli muslimitaustasta ja vaimo oli britti.

Panu kertoi, että kyseinen seurakunta on aivan erityislaatuinen, sillä sieltä on saanut alkunsa Alfa. Kun mies kuuli sanan Alfa, hän hätkähti ja kysyi: Onko tämä Alfan kotipaikka? Kun Panu yllättyneenä tiedusteli, tuntevatko he Alfan, pariskunta vastasi kaikkien tuntevan Alfan.

– Tätä haluan myös Suomeen. Kun ihmiselle tulee se hetki elämässä, että hän haluaa kääntää ”Jeesus-kortin”, haluan hänen tietävän Alfan olevan se paikka, missä näitä kysymyksiä voi kelailla.

 

Mikä Alfa?

-On kuin sisäänheittäjä kristillisen uskon ydinkysymyksiin. Etsijöille suunnatulla kurssilla pohditaan muun muassa, kuka Jeesus oli? Miksi ja miten rukoilla tai miten Jumala johdattaa.

– Alfassa kokoonnutaan viikoittain kymmenen viikon ajan ja kurssin puolivälissä pysähdytään leirille.

-Kurssilla pyritään välttämään ”kirkkoslangia” ja puhumaan uskosta ymmärrettävästi.

Alfaan kuuluu olennaisesti rentous ja avoin keskustelu – kurssilla on lupa kysellä ja ihmetellä.

-Jos haluat järjestää Alfa-kurssin, koulutusta ja tukea saat Suomen Alfa-toimistosta.

Mitä uutta?

-Uusi, laadukas ja suomeksi tekstitetty Alfa-sarja tulee ladattavaksi kokeilealfaa.fi -sivustolle kesän aikana. Suoratoistopalvelu YouTubesta löytyvät sarjan esittelyjaksot englanniksi nimellä Alpha Film Series.

Ensi syksynä tekstitetään suomeksi myös Nuoriso-Alfan materiaali ja se julkaistaan kokeilealfaa.fi-sivustolla.

-Panu Pitkänen aloitti vuoden alussa Suomen Alfan toiminnanjohtajana. Hän vastaa kansainvälisistä yhteyksistä, materiaalin kääntämisestä ja pyrkii moninkertaistamaan Alfa-kurssien määrän.

 

 

 
Kylvaja artikkelibanneri