Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Albanian ”case Räsänen” – pastori Akil Pano oikeustaistelussa perinteisen perhemallin puolustamisesta

 
Akil ja Linda nojaavat toisiinsa. Taustalla on sali, jossa on ihmisiä.

Viime kesänä Albanian edellinen presidentti Ilir Meta luovutti Akil Panolle ritarin arvon, koska tämä on auttanut köyhiä, leskiä, orpoja, puolustanut perhearvoja sekä sanan- ja uskonnonvapautta. Kuvassa myös vaimo Linda Pano. KUVA: CNE.new / Evert van Vlastuin

Pastori, filosofian tohtori Akil Pano on joutunut pitkään oikeusprosessiin. – Taistelumme sanan- ja uskonnonvapauden puolesta jatkuu, vaimo Linda Pano kertoo.

Pastori Akil Pano on tunnettu ja suosittu keskustelija television keskusteluohjelmissa Albaniassa. Vanhemmuutta ja perhearvoja koskeva televisiokeskustelu kesäkuussa 2021 muodostui käänteentekeväksi. Mies joutui putkaan seitsemäksi päiväksi puolustettuaan perinteistä miehen ja naisen välistä avioliittoa sekä lasten oikeutta biologisiin vanhempiinsa. Insinööri-puoliso Linda Pano kertoo Uudelle Tielle, että hänen miehensä joutui myös pitkään oikeusprosessiin, jolle ei näy vieläkään päätepistettä.

Kesällä 2021 Akil Panoa vastaan nostettiin kaksi oikeusjuttua. Kanteet nostivat Albanian sateenkaariliikkeen yksi johtohahmo ja maan tasa-arvokomissaari. Panoa ei todettu syylliseksi LGBT-yhteisön kunnianloukkaukseen. Sen sijaan hän hävisi komissaarin nostaman kanteen. Pastori ei saanut asianajajaa puolustamaan itseään. Komissaari vetosi tässä pandemiatilanteeseen. Tätä se pyysi myöhemmin anteeksi.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Pastori ei saanut asianajajaa puolustamaan itseään.

– Oikeusprosessia puitiin kaikilla televisiokanavilla ja muissa medioissa. Lopulta kävi niin, että komissaari totesi Akilin syylliseksi ilman, että häntä kuultiin. Häntä myös kiellettiin puhumasta julkisuudessa tai muutoin häntä rangaistaisiin sakoilla tai jopa vankeusrangaistuksella, Linda Pano kertoo.

Hän toteaa, että esimerkiksi psykologit ja psykiatrit ovat vaienneet julkisuudessa tästä aiheesta lähes kokonaan, koska he eivät uskalla asettua sateenkaari-ideologiaa ja sen edustamia arvoja vastaan.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie