Ai kuka Krishna?

 

Krishna-liike on Intialaiseen kulttuuriin nojautuva hindulaisuuden haara. Kirkon uskontokasvatussihteeri Pekka Yrjänä Hiltunen vastaa kysymyksiin.

Mikä on Krishna-liike?

Krishna-liike edustaa klassista hindulaisuutta. Se on vaisnavismiin, eli Vishnun jumaluuteen perustuva haara. Rama ja Krishna ovat toisen perinteen mukaan Vishnun inkarnaatioita, mutta Krishna-liike pitää Krishnaa ylimpänä jumalana.

Mitä Krishna-liikkeen edustajat ajattelevat kristinuskosta?

Hindulaisuus on pääsääntöisesti inklusivistista. He ajattelevat, että kaikki uskonnot viittaavat samaan perimmäisyyteen. Joidenkin liikkeen edustajien mukaan Krishna-liike edustaa perimmäisempää ja alkuperäisempää totuutta kuin kristinusko.

IK-opisto Neliöb. 19.2.-3.3.

Mitä eroja ja yhtäläisyyksiä liikkeellä on kristinuskoon verrattuna?

Yhtäläisyytenä liikkeiden välillä on esimerkiksi se, että Jumala on persoona. Jumalaan voi myös olla yhteydessä ja yhteydessä on mahdollista kasvaa. Jumalaa lähestytään palvoen. Ero kristinuskon ja Krishna-liikkeen välillä on muun muassa synti-käsite. Krishna-liikkeen edustajat puhdistautuvat synnistä askeesin, korkean moraalin, rituaalien ja palvonnan avulla. Kristityt uskovat Jeesuksen sovituskuoleman voimaan ja hänen tarjoamaansa syntien anteeksiantoon.

Miten kristityn tulisi kohdata Krishna-liikkeen edustaja?

Kristus on kohtaamisessa lyömätön esimerkkimme: hän tuli maailmaansa omiensa luo, jotka eivät ottaneet häntä vastaan. Mielestäni kannattaa koettaa kysellä, ennemmin kuin ruveta kilpa-saarnaajaksi. Heiltä voi kysyä esimerkiksi: ”Mikä on synti?”, ”Miten synnistä pääsee eroon?” tai ”Onko Jumalan tunteminen sinun oman toimintasi varassa?”

On eduksi tuntea sekä oma uskonsa että toisen usko. Kannattaa kuunnella ja osoittaa lähimmäisenrakkautta. Oman kristillisen kokemuksensa (vrt. Paavali) kertominen on vastaanotettavissa helpommin kuin opillinen tykitys.

Lue koko juttu osoitteessa nuotta.com!

 

Teksti: Joonas Immonen

Kuva: Arindam Banerjee /123rf.com