Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Yleinen: Konekiväärisaarnaaja pelastaa Afrikan lapsia

Hindunationalistit astuivat valtaan Intiassa

 

Narendra Modi vannoi eilen virkavalansa. KUVA: Shiva767/WIKIMEDIA COMMONS

Hindunationalistisen Bharatiya Janata Party (BJP) -puolueen johtaja Narendra Modi vannoi eilen virkavalansa ja astui pääministerin virkaan. BJP sai murskavoiton huhti–toukokuussa käydyissä vaaleissa. Intian uskonnolliset vähemmistöt ovat etukäteen olleet huolissaan vallanvaihdosta. Dosentti Jyri Komulaisen mukaan uskonnollisilla vähemmistöillä saattaa hyvinkin olla syytä huoleen, mikäli hindulaista Intiaa ajava ideologia tulee leimaamaan hallituksen politiikkaa.

Hindu-kristillistä dialogia tutkinut dogmatiikan dosentti Jyri Komulainen kertoo, että BJP on poliittisena puolueena osa hindunationalistisessa rintamassa, joka uskoo hindulaisen kulttuurin voimaan ja ajaa hindulaista Intiaa.

– Sikäli kuin tämä ideologinen tausta tulee leimaamaan BJP-johtoisen hallituksen politiikkaa ja tämä alkaa voimistamaan Intian hindulaista identiteettiä, uskonnollisilla vähemmistöillä saattaa hyvinkin olla syytä huoleen, Komulainen kommentoi Seurakuntalainen.fi:lle.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Mitä sitten hindulaisen valtion ajaminen tarkoittaa, onkin monimutkaisempi kysymys.

– Katutasolla hindunationalistit saattavat vaatia esimerkiksi muslimeja menemään Pakistaniin, toisaalta poliittisessa retoriikassa Intian vähemmistöuskonnot saatetaan laskea hinduiksi, koska ”hindulainen” kulttuuri yhdistää hindunationalistien silmissä intialaisia, Komulainen selventää.

– Jää nähtäväksi, millaisen roolin Narendra Modi ottaa johtajana ja kuinka konkreettisesti hän toteuttaa hindunationalistista poliittista ohjelmaa, hän lisää.

Intia on sekulaari valtio

Hindunationalistit ovat olleet edellisen kerran vallassa liittovaltion tasolla vuosina 1998-2004. Kevään vaaleissa murskavoiton ottanut BJP saa 30 vuoteen ensimmäisenä puolueena enemmistön Intian parlamenttiin. Modin ja BJP:n suosion taustalla on kyllästyminen kymmenen vuotta hallinneen Intian kongressipuolueen tehottomuuteen sekä toive saada Intiassa aikaan talouskasvua.

Jyri Komulaisen mukaan monet intialaiset intellektuellit ja kulttuuripersoonat ovat ilmaisseet kritiikkiä Modin valtaannousua kohtaan peläten sen merkitsevän uhkaa Intian perustuslakiin kirjatulle sekularismille.

– On hyvä muistaa, että Intiassa sekularismi tarkoittaa uskonnollista pluralismia eli kaikkien uskontojen periaatteellista tunnustamista – ei siis uskonnosta vapaata julkista tilaa, kuten eurooppalaisessa keskustelussa. Intialainen pluralistinen sekularismi on yhdistetty vuosikymmeniä vallassa olleeseen Kongressipuolueeseen, joka nyt sitten koki murskatappion.

Vaikeutuuko lähetystyö?

Intialaisessa katolisessa yliopistossa professorina toimiva George Karuvelil on uumoillut, että vaalien seuraukset tulevat ilmenemään ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden viisumivaikeuksina. Komulainen huomauttaa, että nyky-Intiassa on muutenkin esiintynyt nihkeyttä antaa viisumeja ulkomaalaisille lähetystyöntekijöille, ja BJP:n valtaannousu tuskin muuttaa tilannetta.

– Intiassa on kyllä perustuslain valossa vahva positiivinen uskonnonvapaus. Uskonnollinen kiihkoilu on kuitenkin viime vuosikymmeninä horjuttanut ruohonjuuritason rauhaa, kun erityisesti muslimit sekä kristityt ovat joutuneet paikallisten väkivallan tekojen kohteeksi.

– Olennaista siksi on, miten kristittyjen ja muiden vähemmistöuskontojen uskonnonvapaus toteutuu uuden hallinnon aikana. Jatketaanko esimerkiksi kiisteltyjen kääntymyksen kieltävien lakien säätämistä: nehän merkitsevät käytännössä lähetystyön tekemisen kieltämistä – jos ei kerran voi siirtyä uskonnosta toiseen, Komulainen sanoo.

Lue myös:
Hindunationalisteille povattu vaalivoitto huolettaa Intiassa

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie