Ääriryhmien iskut lisääntyvät Mosambikissa

 
Oljesta ja savesta tehtyjä rakennuksia ja puita afrikkalaisella tasangolla. Kaukana horisontissa kohoaa yksinäinen vuori.

Mosambikin pohjoisosiin on kohdistunut tänä vuonna useita iskuja. Kuvituskuva.

Itä-Afrikassa sijaitsevassa Mosambikissa on tapahtunut viime vuosien aikana useita satunnaisia hyökkäyksiä. Vaarana on kristittyjen katoaminen maan pohjoisalueelta, jos kirkkojen ja kristittyjen asuintalojen tuhoaminen jatkuu.

Kentältä pyydetään rukoilemaan Mosambikin pohjoisosan kristittyjen puolesta. Islamilaisten kapinallisten toiminta on voimistunut Isisin piiriin kuuluvien ryhmien hyökkäysten lisäännyttyä pohjoisissa Cabo Delgadon ja Nampulan maakunnissa.

Uutistoimistojen ja yhteistyökumppaneiden raporttien mukaan ääri-islamilaiset joukot hyökkäsivät 10. toukokuuta aamuyöllä Macomian kaupunkiin, joka sijaitsee runsaiden öljyesiintymien Cabo Delgadon maakunnassa. Islamistien isku sai ihmiset pakenemaan kodeistaan.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Ennen ääriryhmien vuonna 2017 tekemää hyökkäystä Macimboa da Praian kaupunkiin Mosambik oli ollut pääosin rauhallinen.

Mosambikin presidentti Filipe Nyusi vahvisti samana päivänä televisioidussa puheessaan, että maan asevoimat kävivät taistelua kapinallisia vastaan. ”Macomia on ollut taistelun kohteena aamusta lähtien. Tulitus jatkuu edelleen”, presidentti sanoi.

Hän totesi, että kapinalliset olivat aluksi vetäytyneet taisteltuaan 45 minuuttia, mutta he olivat järjestäneet rivinsä uudelleen ja jatkaneet taistelua. Tiedotusvälineiden mukaan asukkaat alkoivat kuitenkin palata koteihinsa seuraavana päivänä.

Alueelle kohdistuneet iskut

Macomia on vain 150 kilometrin päässä Macimboa da Praian kaupungista, johon vuonna 2017 kohdistui ensimmäinen ääriryhmien tekemä hyökkäys Mosambikissa. Ennen sitä Afrikan kaakkoisosassa sijaitseva maa oli ollut pääosin rauhallinen. Sen jälkeen väkivallan aalto on kohdistunut osaan maata satunnaisina hyökkäyksinä.

Kapinallisten toiminnan huippuvuosina 2021–2022 yli miljoona ihmistä joutui lähtemään kodeistaan maan pohjoisosassa. YK:n pakolaisjärjestö UNHCR arvioi, että tämän vuoden alussa pakolaisina eläviä oli edelleen 582 000.

Tänä vuonna alueelle on kohdistunut jälleen useita iskuja. Macomiaan tehtyä hyökkäystä edelsi 6. toukokuuta samassa maakunnassa olevaan Siriban kylään tehty isku, jossa poltettiin 183 taloa maan tasalle.

Päivää aikaisemmin ääri-islamilaiset hyökkäsivät Mopanhan ja Nanuan kyliin. Raporttien mukaan Isis sanoi olevansa hyökkäyksen ja luokkahuoneiden sekä kirkon tuhopolton takana. Open Doorsin paikalliset yhteyshenkilöt eivät ole voineet vahvistaa tuhon tai kuolonuhrien määrää.

Kristittyjen kärsimys hyökkäyksissä

Kirkkojen tuhoamisesta tai häpäisystä on tullut tavanomainen tapa hyökkäyksissä. Huhtikuussa Open Doorsin kumppanit raportoivat äärimuslimien hyökkäyksestä Nassuan kylään Nampulan maakunnassa. Paikallisten yhteyshenkilöiden mukaan hyökkääjät poistivat ristin kylän kirkosta ja sytyttivät tuleen kirkon sekä kristityille kuuluvat talot.

Jos tämänkaltaiset hyökkäykset jatkuvat, kristityt voivat kadota kokonaan Mosambikin pohjoisosasta, pelkää Jo Newhouse, joka tiedottaa Open Doorsin työstä Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Huoli on todellinen, kun otetaan huomioon, että kristittyjä on Mosambikissa 56 prosenttia väestöstä.

Kirkkojen tuhoamisesta tai häpäisystä on tullut tavanomainen tapa hyökkäyksissä.

”Pakoon joutuminen ei vaikuta vain fyysisesti vaan myös tunnetasolla”, Newhouse kuvaa.

Newhousen mukaan Open Doorsiin tulee jatkuvasti raportteja siitä, että seurakunnat kokevat ylivoimaiseksi traumojen määrän, jota yksittäiset kristityt joutuvat kokemaan. Monet ovat todistaneet hirvittäviä hyökkäyksiä ääriryhmien käsissä ja menettäneet läheisiään, toimeentulonsa ja turvallisuuden tunteen.

”Kun jotkut ovat koettaneet palata koteihinsa tai aloittaa elämänsä uudestaan toivon mukaan turvallisemmassa paikassa, uudet hyökkäykset traumatisoivat toistamiseen monia ihmisiä ja köyhdyttävät jo ennestään vaikeuksissa olevia yhteisöjä”, Newhouse selittää.

Lue lisää kristittyjen tilanteesta Mosambikissa.

 

Katso video

 
Open Doors tilaa ilmaislehti punainen