Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

50-vuotias Pro Fide – Suomen James Bond

 

Radio Deissä vieraina vasemmalta Pauli Tuohioja, Petri Repo ja Leevi Helo.

Viisikymmentä vuotta sitten hengellistä rokkia häpeilemättä soittaneen yhteen paidoissa luki Jeesus on Herra, eikä brändi muutu.

”Se, että Jeesus tulee esille. Soittotaidot oli sitä, mitä oli. Soittaminen, musiikki ja kaikki esillä oleminen vei sitä asiaa eteenpäin”, muistelee Tuomo Vanhanen Pro Fiden tärkeintä tehtävää. Vanhanen soitti kitaraa bändissä vuosina 1966–1974. Radio Dei juhlistaa 50 vuotta täyttävää Pro Fideä teemapäivällä torstaina 22.9.

Parempi huomen -lähetyksessä Ariel Neulaniemen vieraina oli jäseniä bändin alkuajoista nykykokoonpanoon. Pro Fiden miksaajana 1968–1983 toiminut Heikki Haataja muisteli Ariel Neulaniemen haastattelussa torstaiaamuna, että bändille oli arka kysymys, julistavatko he todella evankeliumia.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

”Se on hyvin kuvaavaa, että meillä tosi pitkä jakso oli sellainen, että rummun kalvossa, paidoissa ja autossa luki, että Jeesus on Herra ja konsertti alkoi yhteen aikaan todella usein tällä raamatunkohdalla: Emmehän me julista sanomaa itsestämme, vaan Jeesuksesta Kristuksesta. Me haluttiin kaikella tavalla, että Jeesus ja evankeliumi olisi päällä”, Haataja kertoo.

Radio Dein Pro Fide -teemapäivän avasi Markus Ikosen, Heikki Haatajan ja Tuomo Vanhasen vierailu.
Radio Dein Pro Fide -teemapäivän avasi Markus Ikosen, Heikki Haatajan ja Tuomo Vanhasen vierailu.

Uran aikana bändissä on teknikot ja miksaajat mukaan lukien toiminut yli neljäkymmentä jäsentä. Musiikkityyli on elänyt muun muassa alkuaikojen rautalangasta proge-tyyliseen musiikkiin. Bändissä vuosina 1993-2002 kosketinsoittajana toiminut Leevi Helo vertaa Pro Fidea Suomen James Bondiksi:

”Kuten Bond-elokuvissakin, on semmoisia näyttelijöitä, jotka tekee monta leffaa, on joku näyttelijä, joka tekee yhden leffan, mutta se evankeliumi, se brändi, joka Pro Fidellä on, on muuttumaton.”

Lisää muistoja on luvassa klo 15-16 Toivon päivässä, kun Anu Lehtipuun vieraaksi saapuu Jukka ”Napo” Ikonen ja bändin nykyinen laulaja Ossi Mäki-Reini. Pro Fide –muistoja voi jakaa vielä tänään Radio Dein Facebook-sivulla. Kommentoineiden kesken arvotaan Pro Fiden uusin levy sekä lippuja Pro Fiden juhlakonserttiin.

Radio Dei tarjoaa koosteen teemapäivästä lauantaina 24.9. klo 19 alkaen. Haastattelut voi kuunnella myös Radio Dein nettisivuilta ensi viikolla.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)