Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

1500 vuotta vanha valtaväylä löytyi Jerusalemista

 

Kuva: Israel Antiquities Authority

Arkeologit ovat löytäneet Jerusalemin vanhan kaupungin sydämestä 1500 vuotta vanhan katukiveyksen. Katu on täsmälleen sillä paikalla, jolla jordanialaisesta kirkosta löydetty saman aikakauden mosaiikkikartta osoittaa sen olevan.

Israelin museovirasto, Israel Antiquities Authority, on löytänyt Jerusalemin vanhasta kaupungista bysanttilaiselta aikakaudelta peräisin olevan kaupungin pääkadun. Löytö vahvistaa Jordaniasta löytyneen, 500-600-luvulta peräisin olevan Madaba-mosaiikkikartan aitouden. Kartta, joka sijaitsee jordanialaisessa kirkossa Madabassa, osoittaa, että Jerusalemiin tultiin lännestä käsin läpi ison portin, josta alkoi yksi, keskeinen valtaväylä läpi kaupungin.

Aiemmatkin löydökset ovat osoittaneet kartalla olevien tärkeiden rakennusten todella olleen kartan osoittamissa paikoissa.  Pääkatua ei ole kuitenkaan voitu etsiä aiemmin, sillä se sijaitsee ruuhkaisten Jaffa- ja Daavidin katujen alla. Nyt, kun kaupungissa tehdään perusparannustöitä joka tapauksessa, on arkeologeilla ollut lupa tutkia maakerroksia katujen alla. Kaivauksia johtaa tohtori Ofer Sion, joka on tunnettu Madaba-kartan asiantuntija. Hän huomasi perusparannustöiden risteävän kartan osoittaman kadun kanssa.

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

– Todellakin, kun olimme poistaneet erinäisiä arkeologisia kerrostumia, löysimme 4,5 metrin syvyydestä isoja kivilaattoja, joilla kadut on aikoinaan päällystetty, Sion kertoi tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

– Oli hienoa nähdä, että Daavidin katu, joka on täynnä elämää tänäkin päivänä, on itse asiassa varjellut 1500 vuotta vanhaa valtaväylää alapuolellaan.

Aiheesta lisää:

Israel Antiquities Authority

CNN World

Haaretz

 
artikkelibanneri Uusi Tie