Elämäntaito: Päivi Niemi: ”Hetken hyvä kannattaa maksimoida” Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomen viihteessä kristinusko näkyy useimmiten joko ahdistavana uskontona tai mitäänsanomattomana harrasteluna

Usko antoi voimaa kovaksikeitetylle James Ellroylle

 

Usko Jumalaan, lahjakkuus, synnynnäinen kunnianhimo ja tarve, vastasi James Ellroy torstaina Ylen aamu-tv:n haastattelussa, kun Jussi-Pekka Rantanen kysyi, miten vankilassakin istuneesta huumeita käyttäneestä pikkurikollisesta tuli kirjailija. Ellroy on yksi Yhdysvaltain tunnetuimpia rikoskirjailijoita.

Ellroyn lakonisella tyylillä kirjoitetut kirjat ovat tunnettuja mustasta huumorista, väkivaltaisuudestaan, salaliittokuvioistaan ja pessimistisestä maailmankuvastaan. Kaiken taustalla on James Ellroyn trauma oman äidin murhasta hänen ollessaan vasta 10-vuotias. Suomeksi häneltä on julkaistu viimeksi syksyllä romaani Levoton veri (Like), josta hän oli kertomassa Suomessa helmikuun alussa. Kirja on Yhdysvaltojen alamaailmasta kertovan trilogian päätösosa. Kirja kertoo Ellroyn mukaan pahoista valkoisista miehistä, jotka rakastuvat vahvoihin naisiin.

– Naiset ovat aina olleet draamallisen suunnitteluni avain, Ellroy sanoi.
Kirjan ytimessä kirjalija kertoo olevan filosofiaa, vakaumusten lähestymistä ja ristiriitaa. Hän myöntää Ylen haastatelussa, että siinä on tavallaan kristillinen tarina pelastuksesta, vapautuksesta ja sovituksesta.

Kotimaa Neliöb. 27.3.-2.4.

Ellroy kuulosti haastattelussa hyvin ristiriitaiselta ja mystiseltä persoonalta, joka elää eristäytynyttä elämää ilman mediaa mielikuvitusmaailmassaan seuraavan kirjan tarinan parissa. Hän ei ole vaatimaton vaan haluaa olla maailman paras rikoskirjailija ja pitääkin itseään Beethovenin, Sibeliuksen ja Dostojevskin vertaisena nerona.

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)