Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Vihdoin tulen kaapista ulos minäkin

 

Puolen vuosisadan ajan syvintä identiteettiäni on pilkattu ja vähätelty. Montako kertaa minulle on naurettu – ainakin yhtä monta kertaa kuin kenelle tahansa suomenruotsalaiselle. Monestiko olen joutunut kestämään ilkeitä ja alentuvia katseita? Ainakin miljoona kertaa.

Syy: olen syntynyt savolaiseksi ja puhun savonkieltä. Siitä lähtien, kun muutin Etelä-Suomeen, minun on täytynyt koettaa salata oikea identiteettini. Ei auttanut nuorena opiskelijana muu kuin opetella suomenkieltä mahdollisimman nopeasti. En olisi saanut töitäkään, jos olisin elänyt todeksi aidointa identiteettiäni. En ole koskaan saanut pitää ainuttakaan puhetta omalla äidinkielelläni, saati että olisin voinut kirjoittaa savoksi jonkin artikkelin. Ei, minullehan virnistellään, jos puheeseeni pääsee vilahtamaan yksikin savonkielen sana.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Kauhuskenaarioni on, että joku sukulainen soittaa kännykkääni, kun istun metrossa. En voi puhua savolaisille muuta kuin savoa, kaikki muu olisi täydellistä oman identiteetin kieltämistä ja merkitsisi perusteellista kasvojen menetystä heimoveljieni edessä. Kun soitto tulee, koko metrovaunu hiljenee kuuntelemaan, mitä minä raukkaparka sukulaiselleni sanon. Kaikki katsovat minua, miehetkin. Merkitsevästi. Moni ei pysty pidättelemään virnistystään. Onko siis mikään ihme, että olen saanut sieluuni ikuisen trauman?

Olen syntynyt savolaiseksi ja puhun savonkieltä.

Ja tällaista rasismia olen joutunut kestämään puoli vuosisataa, mutta nyt sille on tultava loppu. Vaadin, että valtioneuvosto puuttuu asiaan ja nimittää työryhmän savolaisten suojelemiseksi. Vaadin, että maan suurin päivälehti tutkii kaikkien hämäläisten, pohjalaisten ja karjalaisten kansanedustajien sähköpostit ja tekstiviestit kymmenien vuosien ajalta – myös yksityisviestit – ja vetää sitten savolaisten pilkkaajat, jos ei nyt ihan hirteen, niin ainakin jalkapuuhun. Yksikään poliitikko, joka on lipsauttanut suustaan savolaisvitsin, ei saa päästä eduskuntaan eikä varsinkaan hallitukseen. Ei vaikka pyytäisi anteeksi miten monta kertaa. Liika on liikaa.

Lisäksi vaadin turvallista tilaa vähintäänkin kulttuurin alalle ja yliopistoihin. Savoa on tästä lähtien saatava puhua kaikkialla. Vaadin, että jakelusta poistetaan ne kirjat, joissa vitsaillaan rasistisesti savolaisten kustannuksella. Samaten vanhat suomalaiset elokuvat severisuhosineen. Vaadin, että myös savolaisvastainen piilorasismi poistetaan lastentarhoista, kouluista ja kaikista muistakin oppilaitoksista.

Hyvät heimoveljet, kutsun teitä osoittamaan mieltänne eduskuntatalon eteen kylttiä kantaen. Esimerkiksi näin: Eekö myö savolaeset suaha sammoo arvoo ku muuttii suomalaeset!