Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Valtamedian luovuttava negatiivisesta ennakkoasenteesta Israelia kohtaan

 

Israelin lapset kärsivät Google-haun ensimmäinen hakutulos on yllättäen teksti Israel on tappanut satoja lapsia Gazassa viikon aikana. Listalla hieman alempana ovat artikkelit Gazan lapset kärsivät psyykkisistä traumoista, Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti ja Gazan lapset jatkuvan pelon vallassa. Kovin vaikeaa on löytää tietoa israelilaislasten hädästä. Ehkäpä tämäkin kertoo valtamedian valitettavasta puolueellisuudesta ja negatiivisesta ennakkoasenteesta Israelia kohtaan.

Hamasin propagandan valheunessa

Hamasin lokakuun alussa tekemän terrori-iskun jälkeen suomalaisessa mediassa oli poikkeuksellisen positiivisia merkkejä siitä, että maamme media alkaa vihdoinkin herätä Hamasin vuosia kestäneestä tuudittavasta valheunesta ja propagandasta. Osa medioista jopa kuvasi Hamasia aivan oikein terroristijärjestöksi. Osa puolestaan koitti viimeiseen asti vältellä totuutta mainitessaan äärijärjestön.

KRS Krito 10.-23.6.

Hamas käyttää ja hyödyntää mediaa esimerkillisen nerokkaasti omiin tarkoitusperiinsä. Kauan ei kestänytkään, kun valtamedia jälleen eksyi ja alkoi kritiikittä hyväksyä Hamasin tiedottajat luotettaviksi tietolähteikseen. Median liipaisinherkkyys Israelin suuntaan on  valitettavan herkässä ja tähtäin pahasti vinossa. Kun pienikin epäilys herää, niin langettava tuomio annetaan Israelille tarkemmin tutkimatta.

MTV Uutiset uutisoi artikkelinsa 16.10.2023 muotoon Lähes puolet Gazassa loukussa olevista ihmisistä on lapsia – näin lapset oireilevat. Artikkelissa todetaan, että neljä viidestä noin miljoonasta gazalaislapsesta kamppailee henkisten ongelmien kanssa Israelin moukaroidessa aluetta. Jutussa kerrotaan lisäksi, että Pelastakaa lapset – järjestön vuonna 2022 tekemän tutkimuksen mukaan neljä viidestä lapsesta joutuu kamppailemaan masennuksen, surun ja pelon kanssa. Lapsilla on myös ollut lisääntyvässä määrin vaikeuksia puheessa, kielessä ja kommunikaatiossa sekä kyvyttömyyttä suorittaa tehtäviä. MTV uutisten esiin nostama tilanne käsitteli siis aikaa ennen Hamasin lokakuussa 2023 tekemää terrori-iskua. Tuntuu varsin absurdilta, että menneitä tapahtumia käytetään lyömäaseena Israelia vastaan tilanteessa, jossa terroristijärjestö on hyökännyt Israelin siviilien kimppuun.

Toinen esimerkki on Euro-Med Human Rights Monitorin heinäkuussa 2021 julkaisema artikkeli Uusi tutkimus: 91 % Gazan lapsista kärsii posttraumaattisesta stressireaktiosta Israelin iskun jälkeen. Artikkelissa nostetaan esiin 2021 päättyneen hyökkäyksen vaikutukset lapsiin: 241 lasta menetti pommituksen vuoksi joko toisen tai molemmat vanhempansa, 5.400 lasta menetti kotinsa,  42.000 lapsen koti vaurioitui osittain.

Lasten kärsimys on totta kai aina erittäin surullinen asia riippumatta siitä, mihin kansaan tai heimoon lapsi kuuluu. Kärsimystä vastaan tulee taistella kaikin mahdollisin keinoin, jotta lapsilla olisi mahdollisimman toiveikas ja onnellinen tulevaisuus. Väärät teot ovat aina vääriä, riippumatta siitä, kuka niitä tekee. Asia ei silti ole näin yksinkertainen. Taustat tulee aina tuntea eikä tapahtumia saa irrottaa kontekstistaan.

Israelilaislapset median ihmiskilpinä?

Hakukoneeseen laittamani sanat olivat siis Israelin lapset kärsivät ja päädyin edellä mainituille sivuille. Missä olivat ne Israelin kärsivät lapset? Syyllistyykö valtamedia asiaa tarkemmin tuntematta osittain samaan julmuuteen kuin Hamas? Hamas konkreettisesti käyttää naisia ja lapsia ihmiskilpinä. Toimintatapa on hirvittävän julma. Yhteiskunnan heikoimmat ja viattomimmat sijoitetaan eturintamaan ja sitten, kun heitä menehtyy, Hamasin propagandakoneisto käynnistyy ja syyttää jälleen kerran Israelia. Valtamedia menee tietenkin hyväuskoisena ja Israel-kielteisen ennakkoasenteen vallassa lahjakkaasti ansaan. Jälleen kerran.

Käyttääkö valtamedia israelilaislapsia ”ihmiskilpinä”? Maalaa kuvaa siitä, miten Israel tekee sitä ja tätä samalla unohtaen israelilaislasten kärsimyksen. Mihin unohtuivat Hamasin terroriteot? Mihin unohtui se, että Israel on pyrkinyt rauhaan lukemattomia kertoja ja terroristijärjestö ei ole sitä halunnut? Israelin vikako se on? Vaikeaa on löytää totuudellista tietoa, kun Google-hakukin tarjoaa israelilaisten tilalle palestiinalaisten hätää. Aivan kuin Hamas olisi valjastanut hakusanamarkkinoinninkin palvelukseensa.

Kärsivät israelilaislapset kaivettu esiin

Löytääkseni lisää tietoa niistä israelilaislapsista päädyn Israel Todayn sivuille. Uutinen on otsikoitu Tapettujen terroristien hallusta löytyneet dokumentit osoittavat, että Hamasin tavoitteena oli hyökätä lasten kimppuun. Terroristeja ohjeistettiin tappamaan niin paljon ihmisiä peruskouluissa ja nuorisokeskuksissa kuin mahdollista. Lisäksi heitä neuvottiin ottamaan panttivankeja ja kuljettamaan heidät mahdollisimman nopeasti Gazaan.

Israelin viranomaiset totesivat, että he eivät ole koskaan aikaisemmin nähneet noin yksityiskohtaisen tarkkaa suunnitelmaa, jossa systemaattisen järjestelmällisesti kerätään tiedustelutietoa kibbutseista vain sillä tarkoituksella, että voidaan mahdollisimman tehokkaasti ja suurella tuhovoimalla hyökätä naisten ja lasten kimppuun.

Israel Today jakoi Telegram-kanavallaan illalla 18.10.2023 sosiaalisen median postauksen, jonka tekstin voisi suomentaa seuraavin sanoin: Gazassa ei ole vettä, jossa voisi kylvettää lapsia. Be’erissä (kibbutsi, jonne Hamasin terroristit hyökkäsivät) ei ole (enää) lapsia, joita voisi kylvettää. Tuo surullinen lause kiteyttää erinomaisen hyvin kärjistyneen tilanteen. Valtamedian äänitorvet ovat kuitenkin tuossa kohden hiljaa.

Median luovuttava negatiivisesta ennakkoasenteesta Israelia kohtaan

Maamme media on osoittanut lukemattomia kertoja eksyneensä puolueelliseen uutisointiin silloin, kun kyseessä on Israel. Ennakkoasenne on valmiiksi kielteinen. Tarkoitus ei tietenkään ole peitellä selkeitä epäkohtia. Niihin tulee aina puuttua. Kohtuullinen vaatimus on kuitenkin se, että Israelia ei tuomittaisi perusteitta ja tilanteiden taustoihin perehdyttäisiin kunnolla, jotta ei uutisoida vääristyneen linssin läpi.

Tästä muistuttaa myös Pekka Toveri Uusi Suomi – lehden sivuille kirjoittamassa artikkelissaan, jossa hän käsittelee Gazan sairaalan tilannetta: Gazan sairaalan uhriluku kyseenalainen, sanovat asiantuntijat – Pekka Toveri jyrähtää YK:lle todisteista.

Toveri kirjoittaa X:ssä: Lähinnä ihmetyttää, eikö kukaan edes YK:ssa vaadi minkäänlaisia todisteita, kun Hamas väittää 500:n ihmisen kuolleen yhdessä lentopommi-/ohjusiskussa, mikä on massiivinen määrä. Kuvia kuolleista ja loukkaantuneista, tai edes kuvia tuhoutuneesta sairaalasta.

Uusi Suomi – lehden artikkelissa kerrotaan myös Ulkopoliittisen instituutin johtavasta tutkijasta Charly Salonius-Pasternakista, joka arvostelee puolestaan mediaa ja viittaa MTV:n Kymmenen uutisiin, joissa todettiin, että palestiinalaisviranomaisten mukaan 471 ihmistä kuoli ja yli 300 loukkaantui sairaalaräjähdyksessä. Saman tiedon on välittänyt esimerkiksi uutistoimisto Reuters. ”Ei ole pienintäkään mahdollisuutta, että noin moni olisi kuollut tuossa sairaalassa. Miksi? Koska silloin olisimme nähneet videota ’ruumisvuorista’ – emme ole”, hän kirjoittaa X:ssä.

Salonius-Pasternakin mukaan koko kansainvälinen media joutuu käymään läpi jälkipuinnin siitä, mitä viimeisen 36 tunnin aikana on tapahtunut. Tästä on otettava todella syvällisesti opiksi. Uusi Suomi kertoo, että myös Britannian ulkoministeri James Cleverly toteaa, että liian moni teki hätäisiä johtopäätöksiä sairaalaiskusta. Hän varoittaa, että väärä tieto riskeeraa entistä useamman elämän. ”Odota faktoja, raportoi ne selkeästi ja täsmällisesti”, hän kehottaa X:ssä.