Valtaa ja vastuuta

 

Voiko Jumala parantaa Ilkka Kanervan addiktion nuoriin naisiin kohdistuvasta häiriköinnistä? Entä Matti Nykäsen ja Mervi Tapolan avio-onnen? Paraneeko heidän riipivä parisuhteensa pelkillä rukouksilla ja siunauksilla? Tulisiko Jane Fondan uskoa, että Jumala parantaa hänet anoreksiasta pelkästään uskon voimalla? Entä muiden ihmisten pakkomielteet, ajatukset tai teot? Sanotaan, että Jumalalla on kaikki valta, mutta mihin asti Jumalalla valtaa meissä on ja paljonko asioita voi laittaa Jumalan vastuulle?

Eräänä kesänä olin kuuntelemassa kirkossa saarnaa, jonka piti pappi, joka oli monesti ollut töissä YK joukoissa. Hän kertoi eräästä vaikeasta tilanteesta, jossa oli jouduttu aggressiiviseen tulitus tilanteeseen. Tilanteen rauhoituttua purettiin mennyttä ja koettua. Eräs sotilaista oli kysynyt, missä Jumala oli tuona sodan hetkenä? Pappi oli vastannut, että hän ei ainakaan nähnyt, että Jumala olisi ollut sotimassa. Aseita ja tulitteita olivat kantaneet ihmiset.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Miten on niin vaikeaa katsoa peiliin ja myöntää virheensä ja erheensä? Sitä voi rukoilla ja toivoa, ettei heikkoudet paljastuisi tai selitellä asiat omaksi parhaaksi. Voi mennä rippituoliin ja kertoa syntinsä, mutta mikä on muuttunut rippituolista ylösnoustessa? Onko Jumala vain ottanut pahat asiat luonteestamme tai maksanut perheen velat anoessamme? Jumala tuskin näpyttelee toistuvasti tekstiviestejä tai käy sotimassa ja riistämässä heikoilta. Piiloudummeko useasti Jumalan selän ja armon taakse, jotta meidän itse ei tarvitsisi etsiä apua, tehdä työtä itsessämme tai luopua itseämme tai toisia satuttavista asioista?

Luultavasti joku on sitä mieltä, että rukous auttaa ja Jumalalla on valta parantaa ja muuttaa meitä ja maailmaa. Minäkin haluaisin uskoa pelkästään siihen ihmeeseen. Pelkästään niin uskomalla, moni asia olisi meille helpompaa. Mitä meidän tarvitsisi itsellemme edes tehdä? Olemme kuitenkin eläviä, ajattelevia ja kehittyviä ihmisiä. Teemme töitä vaativissa ammateissa, olemme luotettavissa asemissa tai meille on annettu tietoa ja taitoa etsiä apua ja neuvoja. Monen elämää helpottaisi parantua traumoistaan tai paheistaan. Toisinaan se on lääkäri, jolla on antaa välineitä kohti parempaa, toisinaan terapeutti. Ehkä suunnan muutos vaatii toisenlaista ruokavaliota tai uusia taitoja.

Entä, jos se onkin vain arkinen ja aikuinen vastuunotto omista tekemisistään ja seurauksistaan? Niidenkin kautta Jumalan valta voi meihin ulottua. Usein tekemisen ja auttamisen kautta saavuttaakin parempaa tulosta, kuin vain hätäinen toteamus ihmismielen heikkoudesta.

Tänään olisi minunkin aika päivittää Jumalan valta elämässäni. Tuletko mukaan?