”Se on täytetty!”

 

”Mutta Jeesus huusi kovalla äänellä ja antoi henkensä. Silloin temppelin esirippu repesi kahtia ylhäältä alas asti. Sadanpäällikkö, joka seisoi häntä vastapäätä ja näki, miten hän antoi henkensä, sanoi: ”Tämä mies oli todellakin Jumalan Poika!” (Mark. 15: 37-38).

Olen lukenut kyseisen sanankohdan satoja kertoja, mutta vasta jokin aika sitten huomioni kiinnittyi, kuka ensimmäisenä tunnusti Jeesuksen jumaluuden hänen kuollessaan: hän oli roomalainen sotilas! Siis mies, joka valvoi, että Kristuksen ristiinnaulitseminen varmasti toteutuisi. Hän ei ollut kuka tahansa mies, vaan Pilatuksen alaisena toimiva sotilas.

Pipliaseura Neliöb. 8.-14.4.

Voiko väkevämpää ja rakkaudellisinta kuvaa armosta olla! Mies, joka ristiinnaulitsi Jeesuksen, ensimmäisenä tunnusti hänet Jumalan Pojaksi! Jeesus toteutti ristinpuulla lähetyskäskyn, jonka hän oli antanut opetuslapsilleen: ”Menkää kaikkialle maailmaan ja julistakaa evankeliumia kaikille luoduille.” (Mark. 16: 15). Roomalainen sadanpäällikkö oli ensimmäinen pakana, joka pelastui Jeesuksen kuoleman jälkeen.

Sadanpäällikkö toimii Jumalan aseena myös toisessa kristillisen totuuden välittäjänä:

Hän tunnusti Jeesuksen ihmisyyden ja jumaluuden. ”Totisesti tämä ihminen oli Jumalan Poika”, hän sanoo 33/38 käännöksessä. Kautta aikain on ollut harhaoppi, joka väittää, että Jeesus oli vain valeihminen. Hänellä ei heidän oppinsa mukaan ollut fyysistä ruumista.

Yksin kyseinenkin Raamatun kohta osoittaa, että Jeesus oli aidosti ihminen ja Jumala! Sadanpäällikkö todisti Pilatukselle myös, ettei Jeesus ollut valekuollut, jota sellaistakin ajattelua on esiintynyt eri vuosisatoina.

Jeesuksen ylösnousemiseen sisältyy huikeita näköaloja, jotka ovat paitsi hengellisiä, myös älyllisesti ja historiallisesti vakuuttavia. Halki vuosisatojen epäuskoiset ja tiedemiehet ovat yrittäneet tehdä Jeesuksen ylösnousemuksen valheeksi. Yksi väite on, että ylösnousemuksen todistajat ovat olleet hallusinaation vallassa. Raamatussa on kuitenkin useita eri ryhmiä, jotka eri aikaan näkivät Jeesuksen ylösnousseena.

”Jeesuksen ylösnousemiseen sisältyy huikeita näköaloja, jotka ovat paitsi hengellisiä, myös älyllisesti ja historiallisesti vakuuttavia.”

Mainitsen muutamia. Jeesus ilmestyi Magdalan Marialle (Mark. 16:9-11), muille naisille haudalla (Matt. 28: 8-10), kymmenelle opetuslapselle lukittujen ovien takana (Mark. 16: 14), viidensadan ihmisen joukolle (1Kor. 15:6). Ei ole mahdollista, että he kaikki olisivat olleet hallusinaation alaisina.

Aivan oma lukunsa on Tuomas, joka sanoi: Jos en näe naulanjälkiä hänen käsissään ja pistä sormeani naulanjälkiin ja jos en pistä kättäni hänen kylkeensä, en usko.” (Joh. 20:25). Jeesus ilmestyi Tuomakselle (jae 27). Tuomas ei olisi koskaan suostunut uskomaan ja levittämään evankeliumia, jos Jeesuksen ylösnousemus olisi ollut toisten opetuslapsien sepittämä!

On myös väitetty, että opetuslapset sekoittivat Jeesuksen haudan toiseen hautapaikkaan. Tämä ei voi pitää paikkaansa, koska Markus kirjoittaa: ”Pilatus ihmetteli, oliko Jeesus jo kuollut. Hän kutsui luokseen sadanpäällikön ja kysyi tältä, oliko Jeesus todella jo kuollut. Saatuaan tiedon sadanpäälliköltä hän luovutti ruumiin Joosefille. Tämä osti liinavaatteen, otti Jeesuksen alas ja kääri hänet liinavaatteeseen ja pani hänet hautaan, joka oli hakattu kallioon. Hautakammion suulle hän vieritti kiven. Magdalan Maria ja Jeesuksen äiti Maria näkivät, minne hänet pantiin.” (Mark. 15: 44-47.)

Naiset näkivät, minne hautaan Jeesus pantiin.

Myös haudan suulle laitettu kivi oli varma tunniste mihin hautaan Jeesus pantiin.

Meillä on suuri ylösnoussut Herra. Hän on Jumalan oikealla puolella meidän Ylipappinamme! Hän meni kaikkein pyhimpään! Häneltä saamme rauhan ja armon elämämme jokaisena hetkenä – vaikeimpinakin ahdistuksissamme.

Rakas sisareni ja veljeni, omista Golgatan täydellinen työ sinun hyväksesi. Se kestää. Hänen armonsa ei ole tunnetila, vaan olotila! (Room. 5:1)