Ruskaa, kaamosta ja hyvyyden heijastuksia

 
Yksinäinen vaahteranlehti.

Kaamos uhkaa asettua myös omaan mielenmaisemaan. Ukrainassa on edessä jo toinen sotatalvi Venäjän hyökättyä maahan. Hamasin brutaali isku Israeliin on murtanut alueen ennestäänkin hauraan rauhan. Kuva: Aaron Hermes / Unsplash.

Loppusyksy on ollut kaunis. Puut ovat toistaneet ruskan värejä, ja aurinkokin on paistanut silloin tällöin. Mitä pidemmälle syksy on edennyt, sitä vahvemmin hämärä ja pimeys ovat maisemaan asettuneet. Räntäsateet ovat monin paikoin alkaneet, ja jokasyksyinen renkaiden vaihtoruletti on käsillä, ettei talvi yllättäisi autoilijoita. Kun ilma viilenee ja tuuli muuttuu purevammaksi, niin kaivamme varastosta paksumpaa vaatetta. Valmistautuminen talveen on välttämätöntä.

Henkilökohtaisesti en pidä marraskuusta, koska se tuo mukanaan pimeän ja hämärät päivät. Sateet tulevat vetenä, räntänä tai lumena. Hämärässä ja sateissa pitkien matkojen ajaminen autolla tuntuu raskaalta. Hämärässä ei näe, jos hirvi tulee tielle. Siksi yritän pysyä valppaana rattini takana. Asiaa eivät auta ilman heijastinta kulkevat ihmiset, joiden ilmestyminen valoihin hätkäyttää. Marraskuussa kaipaan lunta, jotta se heijastaisi valoa pimeyteen.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Syksyn kaamos uhkaa asettua myös omaan mielenmaisemaan. Ukrainassa on edessä jo toinen sotatalvi Venäjän hyökättyä maahan. Hamasin brutaali isku Israeliin on murtanut alueen ennestäänkin hauraan rauhan. Näiden lisäksi tietoverkoissa ja netissä kalastellaan tietoja ja haetaan haavoittuvuuksia. Näissä pitää tavallisenkin ihmisen olla tarkkana. Kaikenlaisen pahuuden ja vääryyden edessä on puolustauduttava ja suojauduttava. Syylliset ja myös syyttömät kärsivät. Tämä on äärimmäisen vaikea yhtälö.

Jeesus sanoi: ”Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.” (Matt. 5:9) Rauha on kaaoksen ja vihan vastakohta. Maailman politiikan suurin linjoihin tai vuodenaikojen vaihteluihin emme voi vaikuttaa. Voimme niiden keskellä kuitenkin valita asenteen, varautua ja toimia tavalla, joka voi osaltaan auttaa ruskan ja kaamoksen keskellä näkemään hyvyyden heijastuksia.

Ukraina ja Israel

Sansassa haluamme rakentaa rauhaa ja pitää yllä rakenteita, joiden kautta hyvyyttä voidaan tukea. Ukrainassa TWR-Ukraina pitää radiolähetykset yllä ja puhuu toivoa sotaa käyvässä maassa. Tämä toivo on ihmistä ja olosuhteita suurempaa, sillä usko Jeesukseen ja sen antamat näkökulmat ulottuvat tätä aikaa pidemmälle ikuisuuteen ja taivaaseen asti.

Israelissa tuemme mediahankkeita, joissa on mukana juutalaisia, kristittyjä ja palestiinalaisia. Omalta kohdaltani haluan toimia näiden eteen ja rukoilen rauhaa sekä sovinnon mahdollisuuksia silloinkin, kun niitä ei ole näkyvissä.

Muistan myös kansakuntamme päättäjiä ja viranomaisia rukouksin. Pyydän heille valppautta, rohkeutta ja suojaa sekä hyvyyden heijastuksia. Huokaan ruokaturvan puolesta maissa, joissa kustannukset ovat nousseet rajusti ja tulevaisuus näyttää epävarmalta.

Jumala on valo

Omassa arjessani vaihdan renkaat ajoissa, jalankulkijana käytän heijastinta ja lähisuhteissa pyrin kiireettömyyteen ja kohtaamiseen. Tiedostan omat rajalliset voimavarani ja taipumukseni sisäiseen kaamokseen, siksi luotan Jumalan armoon Jeesuksessa ja suostun olemaan hänen rakkautensa kohteena ja haluan heijastaa hänen hyvyyttään eteenpäin.

Jumala on valo, eikä hänessä ole pimeyden häivääkään. Tämä aika tarvitsee Jeesuksen omia, jotka heijastavat tätä valoa eteenpäin ja puhuvat sanoja, joissa usko, toivo ja rakkaus asuvat. Kaamoksessa tarvitaan lisäksi pieniä arjen tekoja, hyväksyviä katseita ja ajan antamista toiselle.

Aikamme tarvitsee myös ihmisiä, jotka avaavat joskus vastahakoisen lompakkonsa tai MobilePaynsa ja antavat omastaan toisten hyväksi. Antaessamme ajastamme, osaamisestamme ja varoistamme voimme olla mukana rakkauden rintamassa ja olla heijastamassa itseämme suurempaa hyvyyttä.

Toivotan sinulle rohkeutta ja hyvyyden heijastuksia elämääsi.

 
Sansa artikkeliban.1.5.- MJa