Raamattuopetuksen muotoja täytyy uudistaa

 

Eri puolilta Suomea olen seurakunnista kuullut valitusta siitä, kuinka vaikeata on houkutella ihmisiä seurakuntaan kuuntelemaan Raamattuopetusta. Sen takia monet perinteiset Raamatun opetusillat onkin lopetettu varsinkin kaupunkiseurakunnista. Helposti ajatellaan, ettei seurakuntalaisia enää Raamattu kiinnosta. Mutta näinhän ei voi olla – onhan se koko uskomme perusta. Kaikki, jotka ovat rakastuneet Jeesukseen haluavat tietää hänestä lisää.

Mutta nykyajan ihmisen elämä on jo niin täynnä, joten muotoja täytyy pohtia uudella tavalla. Siksi esimerkiksi Radio Dein kuunnelluimmat ohjelmat ovat Raamatun opetusta ja juuri tähän tarpeeseen radio onkin paras mahdollinen väline. Seurakuntalainen voi kuunnella monipuolisesta tarjonnasta sitä mitä haluaa, ja radiota kuunnellessa voi samalla puuhailla muuta vaikka kädentöitä.

Karas-Sana Neliöb. 22.-28.4.

Mutta viime viikolla sain todistaa Laajasalon kirkossa pientä ihmettä, kun kirkko täyttyi ja väki innostui kuunnellessaan opetusta uusimmista raamatuntutkimusmenetelmistä. Kun on selvillä Raamatun perustiedoista, tulkinnan periaatteista ja keskeisistä teemoista, isoa kirjaa on helpompi lukea. Illan jälkeen jäin pohtimaan päävastuuta kantavien kirkkoherra Pekka Kaskisen ja professori Lauri Thurenin kanssa – miten tämä ihme tehtiin.

Tärkein asia lienee se, että iltaan on todella panostettu ja sattumalta seurakunnan jäsenenä on Uuden testamentin eksegetiikan professori, joka osaa opettaa kansanomaisesti ja on julkaissut kirjan Raamatun käyttöohjeista. Illan varsinaisen pihvin lisäksi tarjotaan myös hyvin esitettyä musiikkia ja jonkun henkilökohtainen todistus Raamatun lukemisesta. Mutta loistava tilaisuuskaan ei vedä, ellei muut siitä tiedä. Seurakuntalehden lisäksi tilaisuudesta jaettiin esitettä, puskaradio toimi ja käyttöön otettiin myös uudet mediat kuten Facebook.

On surullista olla mukana upeissa tilaisuuksissa, joissa markkinointi on unohdettu ja mukana on vain kourallinen ihmisiä. Seurakunnan on mielestäni parempi tehdä vähemmän tilaisuuksia, mutta panostaa niihin parhaat voimansa ja hoitaa tiedottaminen ja markkinointi kunnolla. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ihmisten vapaa-ajasta taistellaan eikä sohvalta jaksa lähteä ylös ja ulos minkään puolivillaisen takia. Koska meillä on kerrottavana se paras uutinen, tarjolla elävää virkistävää sanaa ja ihmistä kokonaisvaltaisesti parantavaa hoitoa – niin miksi emme tekisi sitä, niin hyvin kuin osaamme.

Lauri Thuren Päivän vieraana Radio Deissä tiistaina 23.2. klo 9-10.
Thurenin kirja ”Raamatun käyttöohjeet” Radio Dein viikon teoksena viikolla 9 arkisin klo 7.40 ja 17.20.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)