Paljonko maksaa yhden afrikkalaisen lapsen henki?

 

”Itä-Afrikassa kuivuus uhkaa 74 miljoonan ihmisen ruuansaantia”, huusi Maaseudun Tulevaisuuden otsikko viime viikolla. Saimme lukea, että Itä-Afrikkaa koettelee pahin kuivuus neljäänkymmeneen vuoteen. 74 miljoonaa eli kolmannes alueen asukkaista kokee ”ruokaturvattomuutta”. Seitsemän ja puoli miljoonaa alle viisivuotiasta lasta kärsii jo akuutista aliravitsemuksesta ja kaksi miljoonaa heistä on nälkäkuoleman partaalla.

Tilanteeseen on vaikuttanut paitsi monta vuotta jatkunut kuivuus myös inflaatio ja maiden sisäiset konfliktit. Sitä paitsi Euroopassa riehuva sota on vetänyt lahjoittajien huomion puoleensa, ja Ukrainasta on tullut Euroopan tärkein avustuskohde. Toisin sanoen: Ukraina on jättänyt varjoonsa meneillään olevan Itä-Afrikan nälkäkriisin.

Dei Neliöb. 9.2.-3.3.

Maailmalla on käsissään hirvittävä inhimillinen katastrofi, jos kriisin pahiten koettelemat alueet eivät saa nopeasti apua. YK:n ja muiden järjestöjen humanitaarinen apu on suuresti alimitoitettu. Näin kirjoittaa siis Maaseudun Tulevaisuus.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että Suomi päätti viime viikolla lähettää 400 miljoonan euron arvosta aseapua Ukrainaan. Samalla pääministerimme uhosi jossain kansainvälisessä kokouksessa, että Ukrainan on voitettava tämä sota. Muuta mahdollisuutta ei harkitakaan. Piste.

Tällaisenaan sota tulee jatkumaan vuosikausia. Yhä kalliimpi aseapupaketti seuraa toistaan. Ja mitä takuita meillä on, että Ukraina tulee loppujen lopuksikaan voittamaan ydinasevaltion? Mutta entäpä jos me kristityt kiinnittäisimmekin nyt huomiomme afrikkalaisten lasten hätään ja ryhtyisimme ajamaan rauhan asiaa? Toisin sanoen: pikaista kompromissia Ukrainan sodan osapuolten välille.

Monenko kilometrin pituiseksi muodostuisi jono, jos kaksi miljoonaa nälkään kuolevaa lasta laitettaisiin seisomaan metrin välein suomalaiselle maantielle? Se jono ulottuisi Helsingistä Utsjoelle ja pitkän matkaa takaisinpäinkin. Ja entä jos nälkään kuolleiden määrä nousee loppujen lopuksi yhtä suureksi kuin Suomen asukasluku? Tai yhtä suureksi kuin Hitlerin murhaamien juutalaisten lukumäärä?

Historia ei tule koskaan antamaan meidän sukupolvellemme anteeksi sitä, jos annamme miljoonien afrikkalaisten kuolla hitaan ja tuskallisen nälkäkuoleman. Ja mitä siitä ajattelee kaikkivaltias Jumala?

Kysymys: ”Herra, milloin me näimme sinut nälissäsi tai janoissasi, kodittomana tai alasti, tai sairaana tai vankilassa, emmekä auttaneet sinua?” Vastaus: ”Totisesti: kaiken, minkä te olette jättäneet tekemättä yhdelle näistä vähäisimmistä, sen te olette jättäneet tekemättä minulle.”