Elämäntaito: Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra ammentaa politiikkaan vastoinkäymisistään ja niistä selviytymisestä Uutiset: Paperipula haastanut myös kristillistä kustannustoimintaa – ”Vasta neljäs paperitilaus saatiin onnistumaan – hinta noussut jopa 70 prosenttia”

Kristityt valeuutisten levittäjinä

 

Kirkkohistoria osoittaa, että yhteiskunnalliset murrosvaiheet herkistävät usein kristittyjä ja saavat heidät ylitulkitsemaan yksittäisiä aikansa tapahtumia Raamatun valossa. Monet sukupolvet aina varhaiskristityistä ja Lutherin päivistä alkaen ovat olleet varmoja esimerkiksi siitä, että juuri he elävät ihmiskunnan viimeisiä hetkiä ja lopun aikojen ennustukset ovat toteutumassa juuri heidän silmiensä edessä.

Tällainen eskatologinen herkistyminen lienee taustavaikuttajana siihen, että myös koronapandemiaan liitetään lukuisia hurjia väitteitä ja tulevaisuuden skenaarioita. Ne leviävät erityisesti sähköisissä viestimissä kulovalkean tavoin.

Sansa neliöb. 3.5.-3.6. MJa

Yksi esimerkki viime viikkojen villeistä huhuista on väite, jonka mukaan Microsoftin perustaja Bill Gates on kehittämässä koronarokotteen yhteydessä ihmiseen pantavaa mikrosirua. Kohu alkoi levitä huhtikuussa, kun muun muassa eräs nigerialainen pastori esitti mikrosirua ja 5G-verkkoa koskevan väitteen kristillisen tv-kanavan ohjelmassa. Useiden asiayhteydestään irrotettujen lauseiden, eri tapahtumien virheellisen yhdistelyn ja toimittajien omien lisäysten jälkeen uutinen muuttui sellaiseksi, että Bill Gatesin konferenssissa oli kahdelle ihmiselle jo laitettu rokote, joka pitää sisällään mikrosirun.

”Väärien väitteiden levittäjinä olivat tv-kanavan rukousohjelman toimittajat menivät vieläkin pidemmälle. He väittivät, että antikristillisen vaikutuksen vuoksi rokotteen mukana annettavan mikrosirun ottaminen on synti, jota ei voi saada koskaan anteeksi.”

Meillä Suomessa näiden väärien väitteiden levittäjinä olivat tv-kanavan rukousohjelman toimittajat, jotka menivät vieläkin pidemmälle. He väittivät, että antikristillisen vaikutuksen vuoksi rokotteen mukana annettavan mikrosirun ottaminen on synti, jota ei voi saada koskaan anteeksi. Melkoinen pelon aihe monille kristityille, joiden henki saattaa olla tulevan koronarokotteen varassa.

Bill Gatesin ympärille kehittyi hetkessä salaliittojen huhumylly, jonka ytimessä olivat koronavirus, mikrosiru, pedon merkki ja uusi maailmanjärjestys. Totta tuossa uutisessa oli lopulta ainoastaan se, että Bill Gates todellakin oli maaliskuussa eräässä nettikeskustelussa vastaamassa koronapandemiaan liittyviin kysymyksiin. Bill Gatesin vastaukset koskivat kuitenkin aivan eri asioita kuin ne virheelliset syytökset, joilla kristityt hänet leimasivat. Nyt myös Britannian tv- ja radiotoimintaa valvova viestintäviranomainen on joutunut puuttumaan tähän ihmisten terveyttä vaarantavaan viestintään.

”Surullista tällaisissa lopun ajan suurissa paljastuksissa on usein se, että niissä unohdetaan Raamatun tulkinnan keskeiset periaatteet, viittausten oikea asiayhteys sekä tietojen alkuperän ja totuudenmukaisuuden tarkistaminen.”

Surullista tällaisissa lopun ajan suurissa paljastuksissa on usein se, että niissä unohdetaan Raamatun tulkinnan keskeiset periaatteet, viittausten oikea asiayhteys sekä tietojen alkuperän ja totuudenmukaisuuden tarkistaminen – siis kunnollinen lähdekritiikki. Niinpä myös kristityt ovat olleet levittämässä valheellisia väitteitä, joiden perusteena ovat lopulta vain oman mielikuvituksen tuottamat skenaariot. Vaarallista niissä on usein se, että niillä sidotaan vilpittömien ihmisten omatunnot ja aiheutetaan turhaa pelkoa.

Helluntai muistuttaa meitä siitä, että Pyhä Henki on myös Totuuden Henki. Jumalan lapsina meidät on kutsuttu julistamaan maailmalle evankeliumin totuutta – ei perusteettomia huhuja, oman mielikuvituksen tuottamia spekulaatioita tai Raamatun ennustuksiin verhottuja valeuutisia.

Jos me kristittyinä emme itse pysy totuudessa, miten voimme julistaa sitä muille?

Tämä meidän kaikkien – myös Bill Gatesin mikrosiruhuhun levittäjien – olisi tärkeä muistaa.

Leevi Launosen radiokolumneja kuullaan Radio Deissä keskiviikkoisin klo 8.45 ja 12.50.