Jättimäiset rakeet – lopunaikojen vai ilmastonmuutoksen merkki?

 

Reetta Malmberg kirjoittaa Helsingin Sanomien tiedesivuilla 26.7.2023 otsikolla 19-senttinen jättirae putosi taivaalta Pohjois-Italiassa. Uutinen synnyttää varsin ristiriitaisen olon. Samaan aikaan Etelä-Italiassa maastopalot kurittivat maata ja suuret liekit loimusivat valtoimenaan.

Uusi Euroopan ennätys

Jättirakeita havaittiin useilla eri paikkakunnilla. Helsingin Sanomat toteaa tiettävästi suurimman rakeen löytyneen Azzamo Decimon – kylästä Venetsian koillispuolelta. Rakeen mitta oli 19 senttimetriä ja se on uusi Euroopan ennätys. Havainto on viranomaisten vahvistama.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

Rae, joka on noin suuri, saattaa pudota jopa 160 kilometrin tuntivauhtia. Malmberg kirjoittaa, että rakeen suuren koon lisäksi myös sen ajoitus on poikkeuksellinen. Forecan mukaan suurimmat rakeet nähdään yleensä iltapäivällä. Ennätysrae havaittiin kuitenkin vasta myöhään illalla.

Aikaisempi Euroopan ennätys, 16 senttimetriä, mitattiin vain viisi päivää aikaisemmin ja sitä edeltävä Euroopan ennätys on peräisin vuodelta 2021. Vauhti on siis kiihtynyt. HS toteaakin, että havainnot jättirakeista ovat lisääntyneet Euroopassa tämän vuosisadan puolella.

Suomen suurin rae, mitaltaan 9 senttimetriä, satoi alas heinäkuussa 2014 Suomussalmella. Tiettävästi koko maailman suurin rae havaittiin Yhdysvalloissa vuonna 2010. Rae oli 20,3 senttimetrin mittainen. Jo yli 5 senttimetrin kokoinen rae voi olla ihmiselle vaarallinen.

Rakeet Raamatussa

Raamatussa rakeet ilmenevät lähes aina Jumalan langettaman rangaistuksen merkkinä. Otan muutaman esimerkin:

Egyptin faraolle langetettu vitsaus, koska hän ei päästänyt Israelin kansaa vapauteen: Niin Mooses ojensi sauvansa taivasta kohti, ja Herra antoi jylistä ja lähetti rakeita, ja tulta iski maahan. Näin Herra antoi sataa rakeita yli Egyptin maan.  Ja rakeita tuli, ja tulta leimahteli rakeiden keskellä. Raesade oli ylen ankara, niin ettei sellainen ollut kohdannut koko Egyptin maata siitä ajasta saakka, jolloin se tuli asutuksi. (2.Moos.9:23,24)

Israelin kansalle annettu rangaistus heidän tottelemattomuudestaan: Minä löin teitä, kaikkia teidän kättenne töitä, nokitähkällä ja viljanruosteella ja rakeilla, mutta ei kenkään teistä kääntynyt minun puoleeni, sanoo Herra. (Hag.2:17)

Ilmestyskirjan seitsemännen enkelin vuodattama malja lopunajan merkkinä: Ja seitsemäs enkeli vuodatti maljansa ilmaan, ja temppelistä, valtaistuimelta, lähti suuri ääni, joka sanoi: ”Se on tapahtunut”. Ja suuria rakeita, leiviskän painoisia, satoi taivaasta ihmisten päälle; ja ihmiset pilkkasivat Jumalaa raesateen vitsauksen tähden, sillä se vitsaus oli ylen suuri. (Ilm.16:17,21)

Merkki lopunajoista vai ilmastonmuutoksesta?

Usein meillä ihmisillä on taipumus vetää hätäisiä johtopäätöksiä. Kun löydämme yhden yksittäisen ajatuksiimme sopivan palasen, saatamme rakentaa mielikuvituksessamme koko laajemman kokonaisuudenkin tuon yhden palasen varaan. Tämä johtaa lähes poikkeuksetta vääriin johtopäätöksiin. Aikanaan sirun sisältävän pankkikortin ajateltiin olevan pedonmerkki. Pankkikortti on kuitenkin vain maksuväline eikä siihen itsessään liity vielä mitään antikristillistä.

Rakeet ilmenevät kyllä Raamatussa usein merkkinä Jumalan langettamasta rangaistuksesta. Yksistään sen perusteella emme kuitenkaan voi päätellä, että eläisimme lopunaikoja. Syynä voivat olla myös Helsingin Sanomien mainitsemat poikkeukselliset sääolot, jotka ovat otollisia rajuilmojen syntymiselle.

Rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne

Olipa kyse sitten luonnonilmiöstä tai Jumalan tuomion osoituksesta, Herran omilla ei ole mitään syytä pelkoon. Jeesus itse rohkaisi omiaan seuraavin kannustavin sanoin:

Mutta kun nämä alkavat tapahtua, niin rohkaiskaa itsenne ja nostakaa päänne, sillä teidän vapautuksenne on lähellä. (Luuk.21:27,28)

Kaikkivaltias, kaikkitietävä ja rakastava Jumala on jokaisen lapsensa kanssa jokaisena hetkenä. Siksi onkin turvallista elää Hänen johdatuksessaan. Silloin ei ole mitään pelättävää. Silloinkaan, kun elämämme perustuksia koetellaan.