Israel moraalisesti sairaan yhteisön naapurina

 

Israelin hallitus hyväksyi tiistaina Egyptin tulitaukosuunnitelman. Ääri-islamistinen Hamas puolestaan hylkäsi ehdotuksen. Rakettitulitus jatkui tiiviinä, tiistaina Gazasta tuli vielä yli sata rakettia Israelin siviilikohteisiin. Rakettituli on kohdistunut viime päivinä myös pohjoisemmaksi, yli sadan kilometrin päähän, lähelle Haifaa. Israel on vastannut ilmaiskuilla.

Vaikuttaa siltä, että Hamasin minimitavoite on muutama kuollut israelilainen, jotta se voisi pitää konfliktia voittonaan kuten syksyllä 2012. Mediasodassa Hamas on tällä hetkellä ainakin niukasti tappiolla, koska se vastustaa tulitaukoa. Israelin vastaiskut rakettituleen kääntävät kuitenkin sympatiat pian uudestaan heidän puolelleen. Nyt yli tuhannen ammutun raketin ”saldona” on Israelissa yksi kuollut ja muutamia loukkaantuneita sekä kiinteistövahingot.
Hamasin palestiinalaisia taistelijoita tai siviilejä on kuollut liki 200, loukkaantuneita on palestiinalaislähteitten mukaan yli tuhat. Hamasin rakettien laukaisualustojen läheisyydessä on tuhoutunut iso määrä asuinrakennuksia, sillä usein aseet ovat varastoituina siviilikohteisiin.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

+ + + + +

Egypti esitti tulitaukoa alkavaksi tiistai-iltana. Hamasin edustajista osa pohti aloitetta, osa tyrmäsi tarjouksen jyrkästi.
Kansainvälisissä uutisissa siteerattu Hamasin puhemies Sami Abu Zuhri totesi viikon loppuna, että siviilien käyttö ihmiskilpinä on osoittautunut ”tehokkaaksi tavaksi” taistella Israelia vastaan. Hamasin Al Aqsa -televisiokanavan haastattelussa Abu Zuhri kehotti gazalaisia noudattamaan tätä ihmiskilpien politiikkaa.
Gazalaisia siviilejä kehotettiin lisäksi sivuuttamaan Israelin varoitukset tulevista iskuista. Hamasin johdon mielestä suojautumisen sijaan siviilien tulisi pysyä kodeissaan. Hamasin puhemiehet ovat lisäksi kehuneet, että monet siviilit ovat urhoollisesti suojelleet ihmiskilpinä johtajiaan.

Edellisen konfliktin yhteydessä tuli maineikkaaksi Hamasin tiedottajan lausuma juutalaisille: ”Me rakastamme kuolemaa enemmän kuin te elämää.” Viime päivien keskusteluissa onkin muistutettu, miten Israelin 1970-luvun pääministeri Golda Meir jo totesi, että rauhansopimus on mahdollinen sen jälkeen, kun arabit rakastavat omia lapsiaan enemmän kuin vihaavat juutalaisia.

Hamasin selkeä päämäärä on Israelin valtion tuho, ja sen tilalle islamilainen valtio. Palestiina on välitavoite, josta edetään kohti islamilaista yhtenäisvaltiota. Tämän laajan tavoitteen hengenheimolaiset terrorisoivat tällä hetkellä Syyrian ja Irakin rajaseuduilla.

Vaikka Israelin iskut kylvävät surullista tuhoa, tällaisessa tilanteessa on vaikea tehdä hyviä päätöksiä. Kaikki vaihtoehdot ovat joko huonoja tai vähemmän huonoja. Tiheään asutulla Gazan alueella on sotatoimissa mahdotonta välttää siviiliuhreja.
Nyt Israelin hallitus oli suostuvainen tulitaukoon, mutta vakuutti jatkavansa iskuja, mikäli rakettitulitus jatkuu Gazasta.

PS. Ainakin vielä illalla Hamas kieltäytyi tulitauosta. Kun lopettelen tätä blogia illalla kello 19. jälkeen, sireenit soivat jälleen ja saan pommisuojaan perheenjäseniä seuralaisiksi. Emme enää laske tarkkaan, mutta hälytyksiä on ollut viikon aikana kolmisenkymmentä. Olemme säästyneet vahingoilta, silti jokainen hälytys on stressitilanne erityisesti lapsille.

 

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)