ISIS = Hamas, Hamas = ISIS

 

Kun Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu rinnasti YK:n yleisistunnon puheenvuorossa tiistain vastaisena yönä Hamasin ja Islamilaisen valtion (ISIS -järjestö) tavoitteet, hän sai heti palestiinalaisten pitkäaikaisen rauhanneuvottelijan Saeb Erekatin ärhentymään. Muutkin palestiinalaisten tunnetut tiedottajat väittivät, että Netanjahu vääristelee tosiasioita.
Israelin ”valheita” palestiinalaiset eivät silti vastineissaan seikkaperäisesti perustelleet. Esimerkiksi Erekatin vetoomus toisti mantraa, jonka mukaan Israelin laiton miehitys on purettava. Nyt hän tosin lisäsi, että Netanjahu vei YK -kommenteillaan lopullisesti mahdollisuudet neuvotteluilta.

Israelin perusnäkemys neuvotteluihin ei ole viime kuukausina muuttunut. Hallitus katsoo, että Hamasin ja Fatahin huhtikuussa perustama yhteishallitus pirstoi edellytykset rauhanprosessilta. Tämä tapahtui jo ennen kuin Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmoitti viimeisen neuvottelukierroksen kariutumisesta.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Netanjahu kielsi Israelin syyllistyneen sotarikoksiin yli 2 000 kuolonuhria vaatineessa kesän Gaza -operaatiossa. Sen sijaan pääministeri katsoi, että palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on Hamasin rinnalla osasyyllinen rikoksiin, koska se tekee yhteistyötä terroristisen ääriliikkeen kanssa.

Netanjahu perusteli, kuinka Hamas kätki rakettipatterinsa asutusalueille ja käski palestiinalaisia jäämään suojakilviksi, vaikka Israel varoitti pommituksista. Tämän vuoksi syntyi myös siviiliuhreja.

Netanjahun mukaan ISIS -järjestö ja Hamas jakavat fanaattisen uskon, jota haluavat levittää laajalle. Hän siteerasi YK:ssa molempien ryhmien johtajien lausumia, joissa he selostavat tavoittelevansa koko maailmaa tiukan linjan sharian lakien alle.

ISISin johtajaksi itsensä nimittänyt ja kohtuullisen suuren kannattajajoukon saanut Abu Bakr al-Baghdadi totesi kaksi kuukautta sitten, että ”pian tulee päivä, jolloin muslimit marssivat kaikkialla mestareina. Muslimit antavat maailman kuulla ja ymmärtää, mitä on terrorismi. Se tuhoaa demokratian epäjumalan.”

Hamasin johtaja Khaled Mashaal julisti äskettäin samansuuntaista tulevaisuuden visiota: ”Sanomme lännelle… Allahin avulla te kukistutte. Huomenna meidän kansakuntamme (islam) on maailman valtaistuimella.”

Gazassa Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri mitätöi kansainvälisille toimittajille Netanjahun YK -väitteet korostamalla, miten Hamas on kansallinen vapautusjärjestö sellaisessa ympäristössä, jossa Israel on valloittaja ja lähteenä maailman pahuudelle ja terrorismille.

Zuhri on muuten samainen tiedottaja, joka heinäkuussa heti Gazan konfliktin alussa huomautti kameroitten edessä, kuinka gazalaiset ovat valinneet ihmiskilpinä olemisen taistelutaktiikakseen, ja huomanneet sen toimivan hyvin.

Netanjahun mielestä ISISin brutaalin toiminnan pysäyttäminen vaatii kansainvälisiä yhteistoimia. Samoin on Israelin tuhoa tavoittelevan Hamasin kanssa.

Vaikka Israelin pääministeri puhui YK:ssa pitkään ääri-islamin yleisestä vaarasta, hänen päähuolensa kohdistui lopulta edellisvuoden tavoin Iranin ydinaseuhkaan. Hänen mielestään Iranin uhka on pysäytettävä kansainvälisin yhteistoimin, koska maassa on hallitus, joka on valmis myös käyttämään joukkotuhoasetta. Iranista ja sen ydinaseuhasta kirjoittaminen onkin sitten toisen blogin aihe.

 

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)