Ihmeellinen elämä ei kysy raajoja

 

Kielipoliisit voivat hengähtää helpotuksesta: otsikossani ei ole kirjoitusvirhettä. Nyt puhutaan käsistä ja jaloista. Jos kaikki raajat puuttuvat, voiko ihminen edes nousta sängystä? Vastaus on kyllä. Hän voi myös pelata jalkapalloa, uida, kirjoittaa ja hoitaa lasta. Tästä elävä todiste on kuuluisa evankelista Nick Vujicic, joka on rohkaissut jo miljoonia ihmisiä tarinallaan. Viikko sitten luin hänen koskettavan kirjansa ”Pysäyttämätön” (Päivä Oy, 2014).

Kymmenenvuotiaana sama mies oli kaukana suurista lavoista yrittäessään hukuttaa itsensä kylpyammeeseen. Teini-iässä hän ei hauskuuttanut satapäisiä yleisöjä, vaan kärsi koulukiusaamisesta, itsetunto-ongelmista ja pelkäsi, ettei koskaan löytäisi rakastavaa vaimoa tai voisi elättää itseänsä.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Kaikki kuitenkin muuttui sinä päivänä, kun Nick päätti alkaa uskoa Jumalan mahdollisuuksiin ja omiin unelmiinsa.

Tänään Nick Vujicic tekee työtä, joka vie hänet seikkailuille ympäri maailmaa. Hänellä on kaunis puoliso ja noin vuoden ikäinen poika. Evankelista ällistyttää kirjassaan:

”En voi enää edes sanoa, että elämäni olisi kääntynyt älyttömän hyväksi huolimatta liikuntarajoitteistani ja kohtaamistani vastuksista. Nyt minun on pakko sanoa, että suurenmoinen elämäni johtuu liikuntarajoitteistani ja vastuksistani.”

Nick Vujicicin hämmästyttäviin taitoihin kuuluu surffaaminen. Se on laji, joka näyttää helpolta, mutta on kaikkea muuta kuin kevyttä liplattelua laineilla. Hän kokeili sitä ensimmäistä kertaa uskovan urheilijan Bethany Hamiltonin kanssa, joka on menestynyt monissa surffauskilpailuissa. Ilman toista kättä. Hamilton oli vielä lapsi, kun hänen eräs surffausretkensä sai järkyttävän lopun. Hai hyökkäsi tytön kimppuun, ja hän menetti toisen kätensä.

Monikohan olisi lopettanut lajin siihen paikkaan? Haudannut unelman kilpailuista ja suuremmista aallonharjoista? Tältä tytöltä löytyi kuitenkin uskoa, samoin kuin Nickiltä. Bethany Hamilton ei luovuttanut takaiskun jälkeen. Edes sellaisen, joka vaati häntä opettelemaan rakkaan harrastuksen ja tavallisen arjen uudelleen.

Mikä tekee elämästämme ihmeellistä? Sekö, ettei meille tule vastoinkäymisiä, kärsimyksiä tai epäonnistumisia? Tai että saamme sen, mitä haluamme? Tärkeämpää on tapa, jolla katsomme elämää. Meille tapahtuvat asiat eivät määrittele meitä ja elämäämme, vaan se, millä tavalla suhtaudumme niihin. Elämä on asennekysymys. Vaikka vaellus tuntuisi kivireen kantamiselta, sillä on tarkoitus. Usko Jumalaan ja iankaikkisuuden toivo antavat syvemmän merkityksen kuin mikään muu.

Esteet voi nähdä mahdollisuuksina. Vaikeat ajat haasteina, jotka voi päihittää. Nick Vujicicin ja Bethany Hamiltonin sanoma on: älä ikinä luovuta. Vaikka näyttäisi siltä, ettei ole mitään keinoa selvitä, aina on jokin keino. Uskossa on käsittämätöntä voimaa. Kun uskot, olet pysäyttämätön. 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie