Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Euroviisuista Baabeliin

 

Minulla on huono tapa katsoa euroviisuja, jopa niiden semifinaaleja, vaikka etninen hilipatipippaa-elektropoppi ja melodramaattinen massamusiikki eivät saa sydäntäni väräjämään. Jotakin oudon viihdyttävää viisuissa silti on.

Tänäkin vuonna viisujen käytetyin kieli oli nykyajan esperanto: bad English. Viisuvoittaja Lena Saksasta oli ottanut bad Englishin jopa valttikortikseen. Hänen tapansa lausua englantia oli oivaltava ja hauska.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

Bad Englishillä hoituvat bisnekset ympäri maailman. Sama kieli on myös itselleni tärkeä työkalu kustantamon kansainvälisten yhteyksien hoitamisessa.

Raamatun alkukertomuksissa kerrotaan, että Jumala sekoitti ihmisten kielet, kun he olivat yksissä tuumin alkaneet rakentaa valtavaa tornia Baabeliin. Tornin tarkoituksena oli ulottua Jumalan taivaaseen asti. Ilmeisesti pyrkimyksenä ei niinkään ollut mennä kohtaamaan pyhää Jumalaa, vaan pikemminkin saavuttaa hänen vertaisensa asema. Asema, jonka käärme oli ihmiselle luvannut, mutta pettänyt lupauksensa.

Ennen Baabelin tornia ihmiset olivat puhuneet samaa kieltä, mutta Jumalan puututtua peliin he eivät enää ymmärtäneet toisiaan. Ajan mittaa tilannetta korjaamaan on kehitetty tai kehittynyt valtakieliä, historian kuluessa esimerkiksi kreikka, latina ja ranska. Tänä päivänä tuo mainittu bad English on yleisesti hyväksytty kansainvälisten yhteyksien kieli.

Espanja valloittaa alaa ainakin Amerikan mantereella. Onko se tulevaisuuden valtakieli, sitä on mahdotonta vielä sanoa. Mutta Baabelin tornin rakentaminen joka tapauksessa aina jatkuu muodossa tai toisessa.

Viime viikonloppuna vietettiin helluntaita, kristillisen kirkon syntymäpäivää ja Pyhän Hengen vuodatuksen muistojuhlaa. Ensimmäisenä helluntaina Jumala korjasi myös Baabelin tuhoja: Jeesuksen seuraajat alkoivat Pyhän Hengen saatuaan puhua eri kieliä. Tapahtui oletettavasti myös ymmärtämisen ihme: kukin kuuli puhuttavan omalla kielellään.

Helluntaina ei rakennettu Baabelin tornia taivaisiin, vaan taivas astui maanpäälle. Näin oli tapahtunut jo Jeesuksen elämässä, nyt Pyhä Henki vielä vahvisti Jeesuksen työn. Jeesuksen ristinkuolema oli sovittanut ihmiset Jumalan kanssa ja loi siten pohjan myös ihmisten välisten ristiriitojen ratkaisemiselle. Pyhä Henki loi – ja luo yhä – yhteyttä seurakuntaan. Henki antaa ymmärrystä ja avaa solmuun menneitä ihmissuhteita.

Olen usein ihmetellyt katsellessani seurakuntaa, miten voi olla mahdollista, että niin erilaiset ihmiset voivat olla niin läheisiä keskenään. Miten on mahdollista, että he ylipäätään voivat kokea yhteyttä toistensa kanssa? Pyhä Henki voi sen tehdä.

Kun taas mietin ihan tavallista kotielämää, pariskuntia, jotka ovat hyvin samoista kuvioista kotoisin ja pitkään eläneet yhdessä, mistä voikin tulla niin täysi ymmärtämättömyys toista kohtaan? Tämä ei liene vierasta kenenkään kokemusmaailmassa. Sama voi tapahtua työpaikallakin. Täydellinen kommunikaatiokatkos voi ilmetä, vaikka ei ole kielimuuria ylitettävänä.

Ymmärtäminen on saman kielen puhumista sydämen tasolla, ja ennen kaikkea kuulemista. Helluntai osoitti, että Pyhä Henki voi antaa kyvyn ymmärtää ja kuulla toisen puhetta jopa inhimillisesti katsoen mahdottomassa tilanteessa.

Kristikunta on historian saatossa jakaantunut useisiin kirkkokuntiin, taustalla usein kipeitä opillisia riitoja. Viime vuosisadalla syntynyt ekumeeninen liike on pyrkinyt etsimään kirkkojen välistä poliittista yhteyttä. Mielestäni kovin merkittäviä asioita ei ole saatu aikaan.

Samanaikaisesti tavallinen rivikristitty hyvinkin tietää, mitä tarkoitetaan kristittyjen yhteydellä ja sillä, että on olemassa vain yksi Kristuksen kirkko. Yhteyttä on ruohonjuuritasolla, mutta sitä harvoin kutsutaan ekumeniaksi. Haastan arvioimaan, perustuvatko kristittyjen yhteyspyrkimykset Baabelin vai helluntain henkeen. Tuottaako virallinen ekumenia vain Baabelin tornin kaltaisia viritelmiä, jotka parhaillaankin ovat opillista bad Englishiä: uskonnollista puhetta, jota kukaan ei oikeasti puhu ”äidinkielenään”?

Pyhä Henki luo kristittyjen välille yhteyttä. Tässä yhteydessä jopa eri kulttuureiden edustajat löytävät toisensa ja ymmärtävät toisiaan. Helluntain hengessä voi löytyä yhteys myös yksittäisten ihmisten välille. Jumala voi sen antaa sitä pyytäville.